Επιλογή Σελίδας

Το Goethe-Institut Athen διοργανώνει τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2012 αφιέρωμα στη Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Ulrike Ottinger με έκθεση φωτογραφίας και προβολές ταινιών.

Η έκθεση παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική τομή του κινηματογραφικού και φωτογραφικού έργου της U.Ottinger και περιλαμβάνει 6 ενότητες – En face, Mongolia, Theatrum Sacrum, Αγορά, Καθημερινότητα και Αρχιτεκτονική – με 56 φωτογραφίες, οι οποίες προέκυψαν παράλληλα με τα κινηματογραφικά της έργα ή προέρχονται από αυτά. Οι περιγραφές των ταινιών που θα προβληθούν και που παραθέτουμε εδώ, δίνουν μια συνοπτική εικόνα και των θεματικών της έκθεσης.

Η Ulrike Ottinger, από τις πλέον ξεχωριστές περιπτώσεις του γερμανικού σινεμά, είναι μια καλλιτέχνις διεθνούς ακτινοβολίας που διαβαίνει χώρους γεωγραφικούς, πολιτισμικούς και χώρους τεχνών με φακό και βλέμμα οξυδερκή και υποκειμενικό. Με τα περάσματά της από τον δυτικοευρωπαϊκό χώρο στην Άπω Ανατολή ή στις πρώην χώρες του σιδερού παραπετάσματος η Ulrike Ottinger καδράρει τη σύλληψη και την περιγραφή του «άλλου, του ξένου» στοιχείου ως εξερευνήτρια των συνόρων της ανθρώπινης αντίληψης και των συνόρων του κόσμου. Καδράρει ταυτόχρονα και την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αναιρώντας με τρόπο ποιητικό και σχεδόν παιχνιδιάρικο τα σύνορα μεταξύ ταινίας μυθοπλασίας και εθνογραφικού φιλμ. Οι εικόνες της (είτε ως φωτογραφική είτε ως κινηματογραφική τέχνη) έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλες εκθέσεις (π.χ. Documenta), γκαλερί και μουσεία του κόσμου (π.χ. Museum of Modern Art New York) και συμπεριληφθεί σε σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές τέχνης.

Πληροφορίες εκδήλωσης

Ινστιτούτο Goethe Αθηνών

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-19:00

Σάββατο 9:00-13:00

Είσοδος ελεύθερη

error: Content is protected !!