Επιλογή Σελίδας

Triangulo House. Ecostudio Architects_______________________________

Το Triangulo [στα ισπανικά το Τρίγωνο], όπως δηλώνει το όνομα, βασίζεται σε μια γεωμετρία τριών γραμμών. Κάθε γραμμή έχει διαφορετικό μήκος και οι δύο μεγαλύτερες πλευρές οριοθετούν την ιδιοκτησία και δείχνουν προς απότομες πλαγιές και άφθονο φυσικό πλούτο.

Η πιο οξεία γωνία δείχνει με έμφαση στη Δυτική ακτή της Ostional, το Guanacaste. Η μορφή του έργου αποτελείται από ένα ογκομετρικό σύνολο που αναμειγνύει και αντιπαραθέτει γεμάτους και κενούς χώρους, οριζόντιους και κάθετους, μαρκαρισμένο από ένα περιβάλλον κύριο στέρεο στοιχείο που ξεθωριάζει μέχρι να ενοποιηθεί οπτικά με το φυσικό γενικό πλαίσιο.

Κατά τον ίδιο τρόπο η είσοδος σημαίνεται από έναν εντυπωσιακό γκρι όγκο που με κομψότητα και νηφαλιότητα προσδοκά την πρόσβαση σε έναν ανοιχτό και διαφανή χώρο. Μετά την διέλευση του κατωφλιού, η ευρυχωρία εκφράζεται με διπλά ύψη που καταλήγουν σε έναν φεγγίτη, ο οποίος φωτίζει απλά το νερό να κυλά.

Οι χώροι, η κυκλοφορία και η φύση συνδέονται σε μια ιδέα φωτισμού και διαφάνειας μέσα από την απουσία συμπαγών στοιχείων ενώ η σκάλα αναδύεται εξαιρετικά ελαφρά, σχεδιασμένη σε μια μολυβιά ενώνοντας τα επίπεδα. Ανυψώνεται ως ένα στοιχείο γλυπτικής στον δημόσιο χώρο.Η εννοιολογική διερεύνηση για την τόνωση της σχέσης ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους γεννούν χώρους που είναι ολοκληρωτικά ανοιχτοί στο εξωτερικό και επιτρέπουν την αντιληπτική συγχώνευση του πρώτου επιπέδου με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση της βύθισης στη σκιά.

Η αρχιτεκτονική πρόταση αναζητά χώρους με περιβάλλουσες γραμμές μαζί με αντικρουόμενες γωνίες για να απελευθερωθεί από το ορθογώνιο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τον δυναμισμό των λίγων τοίχων που συνθέτουν την κατοικία.Η χρήση χρωματιστών υλικών και υφών είναι υπεύθυνη για την δημιουργία ένταξης αλλά και αντίθεσης με το περιβάλλον την ίδια στιγμή. Αυτό εκτείνεται από την τονικότητα που έχει επιλεχθεί για τα παράθυρα μέχρι την σύλληψη της ογκομετρικής γλώσσας και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της.

Σ΄ αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο διαφορετικοί χώροι αποκτούν την δική τους γλώσσα από μόνοι τους διατηρώντας γενικές επιρροές από την αρχιτεκτονική πρόταση αλλά με ειδικότερες διακυμάνσεις που ενισχύουν την χωρική τους ποιότητα. Η κουζίνα ενώνει τον δημόσιο χώρο αλλά ξεχωρίζει για να επιτύχει ένα ειδικά καθαρό και μινιμαλιστικό σχήμα.

Το καθιστικό αρθρώνεται και συνεχίζει σε μια πλατιά ταράτσα παράγοντας έναν ολοκληρωμένο τριγωνισμό αλλά με χωρικά διαφορετικούς χαρακτήρες.Ακολούθως, και ολοκληρώνοντας την οπτική ξενάγηση στο πρώτο επίπεδο, η προσοχή επικεντρώνεται στη θάλασσα που συγχωνεύεται με την πισίνα και την ατελείωτη άκρη της.Το ανώτερο επίπεδο ερευνά περαιτέρω τη σχέση με την πανοραμική θέα του ωκεανού, η οποία καδράρεται από κρυμμένα στοιχεία που δείχνουν την δημιουργική ελαφρότητα του έργου.

Εξάλλου, οι άνυδροι κήποι πάνω από λιθόστρωτο και ο χώρος για ηλιοθεραπεία πιο πάνω ξεχωρίζουν ως προέκταση και συμπλήρωμα του εσωτερικού ώστε να κάνουν καλύτερη χρήση των οπτικών.Ειδικότερα χωρικά και σχηματικά στοιχεία προκύπτουν ως συμπληρώματα. Για παράδειγμα το κατάστρωμα του διαδρόμου που επιπλέει πάνω από την απότομη πλαγιά γύρω από την κατοικία. Αυτό λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείο για τον ξενώνα και τον δημόσιο χώρο, ως σύνδεσμος ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το κιόσκι επίσης ξεχωρίζει σε συνάρτηση με την πισίνα και γίνεται αντιληπτό ως ένα αντικείμενο που είναι μέρος του τοπίου.Με τον ίδιο τρόπο υπάρχει ένα ενδιαφέρον για την μείωση της σύγκρουσης με το φυσικό περιβάλλον στοχεύοντας να είναι συμβατό με αυτό και να είναι ενεργειακά αποδοτικό. Αυτοί είναι οι λόγοι που υπάρχει λειτουργική εφαρμογή από ηλιακά πάνελ για θέρμανση νερού, ευρείς οθόνες για έλεγχο της θερμοκρασίας που στέφουν τους χώρους με περισσότερη χρήση, όπως την κουζίνα και την κυρίως κρεβατοκάμαρα, και επιτρέπουν εξαγωγή ζεστού αέρα παρέχοντας διαγώνια φυσική ροή του αέρα, ελαχιστοποιώντας έτσι τη χρήση κλιματισμού.


Το ίδιο συμβαίνει και με την επιλογή των παραθύρων όπου μεγάλα συρόμενα παράθυρα από το δάπεδο ως την οροφή επιτρέπουν το μέγιστο άνοιγμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο βιοκλιματικός έλεγχος διαδραματίζει μείζων ρόλο σε αυτό το έργο, π.χ. χρησιμοποιώντας γενναιόδωρους προβόλους για να μειωθεί η έκθεση στο ηλιακό φως και να λειτουργούν ως προστασία στις βαριές και επίμονες βροχές, τυπικό φαινόμενο του τόπου.Συνοψίζοντας, το τρίγωνο κινείται από το φυσικό στο δομημένο, τοποθετείται στην ηρεμία και την αρμονία του φυσικού τοπίου που το υποδέχεται καθώς αναπαύεται σαν φιλοξενούμενος και την ίδια στιγμή ενισχύει και αλληλεπιδρά με το πληθωρικό γραφικό επίπεδο που το περιβάλλει.



Αρχιτέκτονες: Ecostudio Architects / Roberto Rivera, Ana Ulloa
Τοποθεσία: GuanacasteCosta Rica
Επιφάνεια κτίσματος: 550 m2
Έτος έργου: 2007
Φωτογραφίες: Anny Leiva

error: Content is protected !!