Την Τετάρτη ο Χάουαρντ Σουλτς, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ανά τον κόσμο αλυσίδας καφέ, απευθυνόμενος από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης στους μετόχους της Starbucks άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη σημασία της ηθικής συμπεριφοράς στον κόσμο των επιχειρήσεων. Κατά τον 58χρονο επιχειρηματία και ιδρυτή της αλυσίδας καφέ, η κερδοφορία είναι σημαντική για μια επιχείρηση, όμως εξίσου σημαντική θεωρεί την καλή μεταχείριση των πελατών, των υπαλλήλων και των καλλιεργητών του καφέ. Εχει, άλλωστε, δημιουργήσει τελευταίως προγράμματα τα οποία δεν ασχολούνται με την πώληση καφέ αλλά βοηθούν την κοινωνία των ΗΠΑ να αποφύγει τα προβλήματα μιας ύφεσης. Γνωρίζει, μάλιστα, από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της φτώχειας προερχόμενος από φτωχή γερμανοεβραϊκή οικογένεια και μεγαλώνοντας σε σπίτια της δημοτικής αρχής στο Μπρούκλιν.
Επενδυτικό πρόγραμμα. Πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα 180 εκατ. δολαρίων στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ, με στόχο τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας προσθέτοντας, σε συνδυασμό με τα σχέδια για άνοιγμα 300 νέων καταστημάτων το 2012, 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Σουλτς, ο οποίος ίδρυσε τα Starbucks το 1985 παρατηρώντας πόσο δημοφιλή ήταν τα εσπρέσο μπαρ στην Ιταλία, είχε ταράξει τα νερά του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ιδέα του προγράμματος Create Jobs for USA προέβλεπε τη δημιουργία ενός ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί νέους αμερικανούς επιχειρηματίες να ξεκινήσουν και να διατηρήσουν τη δική τους δουλειά.
«Πρέπει να ανοίξουμε τα κανάλια της πίστωσης ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να αρχίσουν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους» είχε δηλώσει ο Σουλτς ο οποίος κατάφερε να σπουδάσει επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Μίσιγκαν με υποτροφία χάρη στις αθλητικές του επιδώσεις. Η ενασχόλησή του με τα σπορ είχε αρχίσει από μικρή ηλικία καθώς ήταν για τον Σουλτς διέξοδος από τη φτώχεια.
Δάνεια 50 εκατ. δολαρίων. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, το πρόγραμμα Create Jobs for USA έχει συγκεντρώσει 7 εκατ. δολάρια που «μεταφράστηκαν» σε δάνεια 50 εκατ. δολαρίων προς μικρές επιχειρήσεις και στη δημιουργία ή διατήρηση περίπου 2.300 θέσεων εργασίας. Κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση του ταμείου έχει η συμμετοχή των ίδιων των πελατών της Starbucks, οι οποίοι αφήνουν τον οβολό τους στα 6.800 ιδιόκτητα καταστήματα της αλυσίδας στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο Αύγουστο, ο 22ος πιο ακριβοπληρωμένος διευθύνων σύμβουλος των ΗΠΑ με αμοιβές 29,73 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το «Forbes», τάραξε τα πολιτικά νερά όταν κάλεσε τους επιχειρηματίες να διακόψουν τη χρηματοδότηση των δύο κομμάτων και του Προέδρου των ΗΠΑ ώσπου να καταλήξουν σε μια «δίκαιη, δικομματική συμφωνία για το χρέος, τα έσοδα και τις δαπάνες της χώρας». Αντίθετα, παρότρυνε τους συναδέλφους του να προσλαμβάνουν περισσότερους υπαλλήλους.
Πάντως, πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή του Σουλτς υποκρύπτει τη φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την πολιτική, κάτι που ο ίδιος έχει διαψεύσει. «Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ή κάποια πολιτική θέση» έχει δηλώσει ο εργοδότης των 137.000 υπαλλήλων σε 50 χώρες ανά τον κόσμο.Μάλιστα, χάρη στις πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία θέσεων εργασίας κέρδισε πέρυσι τον τίτλο του Επιχειρηματία της χρονιάς από το «Fortune». Ο ίδιος, πάντως, δεν δίστασε να κλείσει 1.000 καταστήματα και να προχωρήσει σε απολύσεις στο πλαίσιο ενός πετυχημένου – προς το παρόν – σχεδίου αναδιάρθρωσης της αλυσίδας.
Νέα αλυσίδα. Οι πωλήσεις των Starbucks αυξήθηκαν στα 11,7 δισ. δολάρια το 2011 ενώ η εταιρεία αρχίζει την ανάπτυξη αλυσίδας φρέσκων χυμών Evolution Fresh. Αλλά και στην Κίνα η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά και η εταιρεία σχεδιάζει τον τριπλασιασμό των καταστημάτων της ώς το 2015.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 59 Starbucks υπό την ομπρέλα του ομίλου Μαρινόπουλου και στην Κύπρο εννέα. Το 2012, πάντως, θα ανοίξουν 800 νέα Starbucks ανά τον κόσμο ενισχύοντας περαιτέρω το σημερινό δίκτυο των 18.000 καφέ, εκ των οποίων 11.000 βρίσκονται στις ΗΠΑ.