Επιλογή Σελίδας

Σερφάροντας στο διαδίκτυο αφήνουμε ίχνη της ζωής μας, κάτι σαν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Αυτά ακολουθεί η Αστυνομία, όλο και πιο συστηματικά και όσοι θεωρούν ότι αυτός ο τρόπος είναι μια ευθεία παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, κάνουν λάθος: από τη στιγμή που μοιράζεται κανείς τα προσωπικά του δεδομένα με άλλους, παύουν αυτά να είναι προσωπικά. Αυτό αποφάνθηκε στις 10 Αυγούστου δικαστής της Νέας Υόρκης, όταν η Αστυνομία προσήγαγε ενώπιόν του ένα φερόμενο μέλος συμμορίας της πόλης με τις κατηγορίες για φόνο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Ως αποδεικτικά της ενοχής οι αστυνομικοί προσκόμισαν στοιχεία που είχαν συλλέξει από κοινωνικά δίκτυα.

Αξιοποιώντας το Facebook, το YouTube, το Twitter, το MySpace και τα άλλα social media, η Αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει εξιχνιάσει πολλά εγκλήματα στις ΗΠΑ ή έχει εντοπίσει υπόπτους εγκλημάτων. Ακόμη και στις περιπτώσεις που οι χρήστες δημιουργούν πλαστές ταυτότητες για να μετέχουν στα δίκτυα (σ.σ. στο Facebook υπολογίζονται σε 9% τα ψεύτικα προφίλ), η Αστυνομία έχει δυνατότητα να ζητήσει τα προσωπικά δεδομένα απευθείας από τα κοινωνικά δίκτυα, να υποβάλλει αίτηση έκτακτης ανάγκης για παροχή πληροφοριών ή ακόμη και να ανοίξει δικά της ψεύτικα προφίλ για να αλιεύσει “φίλους και γνωστούς” ! Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα social media χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ για τις έρευνές τους 1.221 ομοσπονδιακοί, πολιτειακοί και τοπικοί ντετέκτιβ, με συχνότητα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Για πρώτη φορά η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε από την Αστυνομία του Σινσινάτι το 2008 και το αποτέλεσμα ήταν να εξαρθρωθεί μια συμμορία 71 ατόμων μετά από έρευνα εννέα μηνών στο Facebook. Την ίδια χρονιά στο Τέξας, χάρη στις πληροφορίες που αντλήθηκαν από το MySpace συνελήφθη και καταδικάστηκε για φόνο ένας νεαρός. Σήμερα, περίπου το 10% των αστυνομικών στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχουν εκπαιδευτεί ή γνωρίζουν να χειρίζονται καλά τα social media για να διευκολύνουν τη δουλειά τους.

Απ’ την άλλη, όσοι επιδίδονται σε εγκληματικές ενέργειες έχουν την τάση να θέλουν να …μοιραστούν (έστω και συγκαλυμμένα) τα κατορθώματά τους, με φίλους. Κάποιοι φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν τις προθέσεις τους: στις αρχές Αυγούστου άγνωστος δημοσίευσε στο Twitter την πρόθεσή του να ανοίξει πυρ σε θέατρο του Broadway, το οποίο φιλοξενούσε τον πρώην μποξέρ Mike Tyson σε ένα one-man show, με συνέπεια σε λίγη ώρα να ανταποκριθούν θετικά στην πρόθεσή του κάπου 600 άλλα άτομα. Οι έμποροι ναρκωτικών με τρόπο καμουφλαρισμένο δηλώνουν τη θέση τους για να τους βρίσκουν οι χρήστες, ενώ όσοι σκοπεύουν σε σεξουαλικά εγκλήματα ανοίγουν συζητήσεις με ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Σε κάθε περίπτωση η Αστυνομία, με σχετική ευκολία, φτάνει στους φίλους ή γνωστούς του υπόπτου, κι από το σημείο αυτό κι έπειτα είναι εύκολο να φτάσει και στον ίδιο/ίδια. Με δυο λόγια, οι διωκτικές αρχές αξιοποιούν τα social media ως καλούς …συνεργάτες.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: