Επιλογή Σελίδας

Ένας από τους πιο εμπνευσμένους και  σημαίνοντες  αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, ο John Lautner έγινε σεβαστός στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια της εξηντάχρονης καριέρας του. Αρχιτέκτονες όπως ο Frank Lloyd Wright και ο Frank Gehry δίνουν ένα ουσιαστικό φόρο τιμής στον Lautner, ο οποίος ενέπνευσε το σχεδιασμό και τη σκέψη τους ως αρχιτέκτονες. Όπως είναι προφανές στην αρχιτεκτονική του και κυρίως στο Schwimmer House, ο Lautner δίνει αξία στο χώρο, την υλικότητα και την σχέση με το φυσικό περιβάλλον.

Ο Lautner ήταν ενήμερος για τις συναισθηματικές επιρροές που δημιουργούνται από δραματικές αλλαγές από τα ίδια τα υλικά ή από τον προσανατολισμό τους και την οργάνωσή τους. Τα πολλαπλά σπίτια του Lautner συγχωνεύουν πέτρα, μέταλλο, γυαλί και ξύλο για να δημιουργήσουν ρευστούς χώρους που δείχνουν να επεκτείνονται μεταξύ τους ή έξω στους ουρανούς και στο γύρω φυσικό περιβάλλον.

“Ένας αισθητικός, φιλοσοφικός και κοινωνικός ιδεολόγος, ο Lautner δημιούργησε κτίρια που εξακολουθούν να καταπλήσσουν αρχιτέκτονες και ομοϊδεάτες με την τυπική τους ποικιλία και ελευθερία, την κατασκευαστική τους πρωτοτυπία και την γλυπτική τους δύναμη.”      

Το φυσικό φως πλημμυρίζει τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας μέσα από πηγάδια φωτός και μεγάλα παράθυρα που κοιτούν έξω τα πράσινα περίχωρα και το τοπίο της πόλης. Η χρήση ζεστής ξυλείας και πέτρας, επίσης μεταφέρουν τη φύση εντός, συγχωνεύοντας τους χώρους και θολώνοντας τις γραμμές ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατασκευών του χτίστηκαν στην περιοχή του Los Angeles, όπου το κοινωνικό ενδιαφέρον για την τέχνη, τη μόδα, το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική φαίνεται να κυριαρχεί. Παραδόξως, ακόμα και σε μια πόλη τόσο εναρμονισμένη με την δημιουργικότητα και τις τέχνες, τα κτίρια του lautner ήταν ευρέως γνωστά μέχρι πρόσφατα μόνο στον σχεδιαστικό κόσμο, όχι περισσότεροι από μια μικρή μερίδα του μεγαλύτερου πληθυσμού ήταν πληροφορημένοι ή γνώστες του αρχιτέκτονα και του έργου του. Το Hammer Museum του UCLA ήλπιζε να το αλλάξει αυτό, καθώς πραγματοποίησε έκθεση το 2008 με φωτογραφίες του έργου του, φυσικά μοντέλα και ένα βιογραφικό βίντεο.

Αρχιτέκτονας: John Lautner

Τοποθεσία: Beverly Hills, CA

Έτος έργου: 1982

Φωτογραφίες: Patricia Parinejad

Αναφορές: Hammer Museum

error: Content is protected !!