Επιλογή Σελίδας

Συνεδρίασε η κριτική επιτροπή  του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Rethink Athens, προκειμένου να επιλέξει τρεις έως και οκτώ προτάσεις, οι οποίες θα περάσουν στο επόμενο και τελικό στάδιο. Στον διαγωνισμό, που οργανώνει και χρηματοδοτεί το κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση και αφορά  στην ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 έγκυρες υποψηφιότητες.

  Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου. Αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για το 2ο στάδιο του διαγωνισμού, με τους τελικούς υποψηφίους να έχουν περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις. Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή  τους στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 

Το πρόγραμμα «Rethink Athens» αφορά σε μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων στο ύψος της Πλατείας Αιγύπτου, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας. Βασικός σκοπός του είναι  να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης, να γίνει ένα κέντρο για όλους τους πολίτες. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πολύπλευρου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις υπηρεσίες, τη μόνιμη κατοικία, την αναψυχή και τον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας παράλληλα πολλαπλές δράσεις. 

Με την επέκταση των παρεμβάσεων προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα δημιουργηθεί ένας «δακτύλιος» ο οποίος θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας, με το Μοναστηράκι και το Θησείο.

Πληροφορίες: www.rethinkathens.org

error: Content is protected !!