Επιλογή Σελίδας
O πρώτος Κινέζος αρχιτέκτονας που κερδίζει το σπουδαιότερο αρχιτεκτονικό βραβείο έχει άποψη. “Αν χάσουμε την παράδοσή μας χάνουμε το μέλλον” λέει ο Wang Shu, που εξελίσσει τις δουλειές του πάνω στο κλασικό κινέζικο στυλ.

Μετά τη βράβευση του Wang Shu, το κοινό στην αίθουσα Perloff του UCLA στη Νέα Υόρκη περίμενε να τον ακούσει να μιλάει για τα έργα του. Αντ’ αυτού εκείνος μιλά για την κινέζικη ζωγραφική τοπίων, τον Προυστ και την ιλιγγιώδη αστικοποίηση της χώρας. “Η Hangzhou είναι μία μικρή πόλη για τα Κινέζικα δεδομένα. Μόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι”, λέει για να ξεκινήσει την ανάπτυξη του σκεπτικού του. “Το 1950 έμοιαζε με το Παρίσι, σήμερα όμως μοιάζει με την Σιγκαπούρη. Οι άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται ποιος είναι ο σκοπός όλης αυτής της ανάπτυξης”, συμπληρώνει.

Με αποκορύφωμα στο 2011, στην Κίνα έχει ξεκινήσει το φαινόμενο μίας έντονης αστυφιλίας με τους αγρότες να μετακινούνται από την ύπαιθρο στην πόλη για δουλειά. Το αποτέλεσμα είναι οι γιγάντιες πόλεις, όπως η Chongqing με πληθυσμό 32 εκατομμυρίων ανθρώπων και η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εξάπλωση, όπου το γιγαντιαίο μέγεθος κυριαρχεί του στυλ. Σε αυτή την πραγματικότητα αντιπαραβάλλεται η φιλοσοφία του Wang Shu, που υποστηρίζει την επανεφεύρεση της πλούσιας κινέζικης αρχιτεκτονικής παράδοσης, σε αρμονία με το φυσικό τοπίο και με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Η πρώτη δουλειά που ανέλαβε, η έρευνα πάνω στην αναστήλωση παλιών κτιρίων, και η συνεργασία του με τεχνίτες επί δέκα χρόνια του έδωσαν τις γνώσεις του στυλ, των τεχνικών και των υλικών, τις οποίες αξιοποίησε με την ίδρυση του γραφείου του, Amateur, το 1997. Επέλεξε το όνομα μαζί με τη συνεργάτη και σύζυγό του για δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την αρχιτεκτονική της χώρας, που έχει διαμορφωθεί από ανώνυμους αρχιτέκτονες.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων Pritzker επαίνεσε τη δουλειά του Wang Shu ως “παραδειγματική για τη δυνατή αίσθηση πολιτιστικής συνέχειας και την ενδυνάμωσης της παράδοσης”. Δικαιώνονται μεταξύ άλλων από το campus της Κινέζικης Σχολής Καλών Τεχνών στην πόλη Hangzhou, χτισμένο με ανακυκλωμένα τούβλα από κατεδαφισμένα παραδοσιακά κινέζικα σπίτια. Εξίσου εντυπωσίασε η βιβλιοθήκη στο campus Wenzhang του πανεπιστημίου Suzhou είναι είναι ένα σύμπλεγμα κύβων που ένα μέρος τους βυθίζεται κάτω από τη γη, σύμφωνα με τις παραδόσεις του feng shui . Έτσι αντιτίθεται στα ψηλά κτίρια που μπλοκάρουν την ενέργεια ανάμεσα στα βουνά και το νερό. Λέγεται επίσης ότι η Zaha Hadid και ο Alejandro Aravena, μέλη της κριτικής επιτροπής πείστηκαν με το Μουσείο Ιστορίας Ningbo.

Ο αρχιτέκτονας που έχει προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, γεγονός που επικυρώνεται και από την βράβευσή του με το Χρυσό βραβείο της Γαλλικής Αρχιτεκτονικής Ακαδημίας πέρσι έχει ολοκληρώσει τα 5 μεγάλα έργα του μόνο στην Κίνα, γεγονός ασυνήθιστο για αρχιτέκτονα που κερδίζει το βραβείο Pritzker. “Η απόφαση της βράβευσης στηρίχθηκε στην αναγνώριση του ρόλου που θα παίξει η Κίνα στη διαμόρφωση των αρχιτεκτονικών ιδεών”, είπε ο Thomas Pritzker, πρόεδρος του Ιδρύματος Hyatt, που χορηγεί στους βραβευμένους το ποσό των 100.000 δολαρίων. Στο παρελθόν το βραβείο έχει απονεμηθεί σε αρχιτέκτονες όπως ο Αμερικάνος Frank Gehry και στους Ευρωπαίους Rem Koolhaas και Herzog and de Meuron.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: