Επιλογή Σελίδας

Το pebble είναι ένα νέο “έξυπνο ρολόι” που αποτελεί τεχνολογικό φαινόμενο. Σε λίγες μόνο ημέρες, η ιδέα έχει συγκεντρώσει πάνω από 4,3 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις, αν και δεν βρίσκεται ακόμα στα ράφια των καταστημάτων. Η εταιρεία Allerta υπέβαλλε την ιδέα στο kickstarter, τη δημοφιλή επιχειρηματική ιστοσελίδα όπου οι νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους απλούς ανθρώπους, προκειμένου να δουν το όραμά τους να γίνεται πραγματικότητα. Το pebble κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ χρηματοδότησης από το kickstarter και ακόμα η χρηματοδότηση είναι σε εξέλιξη.

Τα “έξυπνα ρολόγια” δεν είναι καινούρια ιδέα. Υπάρχουν ήδη αρκετά μοντέλα στην αγορά που διαθέτουν χαρακτιριστικά που δεν ενσωματώνει το pebble, οπως, έγχρωμες οθόνες, οθόνες αφής, μικρόφωνα και ηχεία κλπ. Η Allerta διαθέτει ήδη στην αγορά άλλο ένα έξυπνο ρολόι με την ονομασία inPulse.

Το pebble όμως, έχει κάποια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του. Το πρώτο και ίσως σημαντικότερο, είναι η υποστήριξη σύνδεσης με το iphone. Παραδόξως, δεν υπάρχει άλλο “έξυπνο ρολόι” που να υποστηρίζει το iphone, το νούμερο ένα “έξυπνο τηλέφωνο” σε πωλήσεις στην ιστορία.

Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι το στυλ του και η ευκολία χρήσης του. Το pebble είναι λεπτό και μικρό με σχήμα που μοιάζει με πραγματικό ρολόι χειρός. Άλλα “έξυπνα ρολόγια” μοιάζουν σαν να έχετε ένα mp3player δεμένο στον καρπό σας με λουράκι. Διαθέτει e-ink οθόνη, δίνοντας στο ρολόι κλασσική όψη και υπάρχουν αρκετές επιλογές χρώματος και πρόσοψης για να διαλέξετε. Και πάνω απ’ όλα μπορείτε να διαβάσετε την ώρα στο φως της ημέρας. Αυτό το πραγματικά απλό χαρακτηριστικό, προκαλεί αίσθηση γιατί κανένα άλλο “έξυπνο ρολόι” δεν το έχει.

Το kickstarter δημιούργησε μεγάλο ντόρο για το προϊόν. Μέσα σε αυτή τη χρονιά η εταιρεία έχει δει 4 έργα – ιδέες να φτάνουν στο ποσό του 1 εκατ. δολαρίων. Όμως το pebble κατέρριψε κάθε ρεκόρ ξεπερνώντας τα 4 εκατ. δολάρια. Μέσα από το διαδίκτυο έχει δοθεί τεράστια δημοσιότητα στο θέμα. Και όχι μόνο στα προσωπικά ή τεχνολογικά blogs, αλλά ακόμα και το Forbes και το Time έγραψαν άρθρα γι΄αυτό.

Το pebble αναρριχήθηκε στα επίπεδα των 4,3 εκατ. δολλαρίων χρηματοδότησης μέσα σε 5 ημέρες. Το προηγούμενο ρεκόρ χρηματοδότησης ήταν 3,3 εκατ. δολάρια για το video game Double Fine Adventure και επιτεύχθηκε σε 60 ημέρες.

Το pebble και το kickstarter έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση μαζί. Η αμοιβή για τη προσφορά χρηματοδότησης είναι η αγορά ρολογιών σε χαμηλότερη τιμή. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων που προσφέρουν ως αντάλλαγμα διαφημιστική προβολή των χορηγών που σχετίζονται με το τελικό προϊόν, το pebble πουλάει ήδη ρολόγια πριν καν βγει στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά τη δυναμική διείσδυση στην αγορά του kickstarter. Γιατί να παρακαλούν και να ζητιανεύουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ μπορούν να πουλάνε το προϊόν τους πριν ακόμα μπει σε διαδικασία παραγωγής.

Δημήτρης Μουρτζούχος

error: Content is protected !!