Επιλογή Σελίδας

Η πρόσφατα ολοκληρωμένη αυτή κατοικία είναι ένα όμορφο minimal σπίτι στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.  Σχεδιασμένος από τον Jorge Mealha, αυτός ο όγκος είναι χτισμένος σε μια επικλινή τοποθεσία αντιμέτωπος στη θάλασσα, με έμφαση στη γεωμετρία και τις αναλογίες. Το φως χρησιμοποιήθηκε στρατηγικά ώστε να παράγει την εντύπωση ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου εσωτερικού χώρου. Ακόμα και τη νύχτα, ο φωτισμός του φεγγαριού διαχέεται σε όλη την έκταση των τοίχων για να δημιουργήσει ένα μαγευτικό παιχνίδι από σκιές και φως.

Μεγάλο μέρος του εξωτερικού είναι καλυμμένο με μεταλλικά παραπετάσματα και σκίαστρα που εμποδίζουν το φως του ήλιου, λειτουργούν σχεδόν σαν ένα διάφραγμα που φιλτράρει τις εσωτερικές και εξωτερικές θέες. Όσο για το εσωτερικό, ο τοίχος έχει ένα τελείωμα από κονίαμα βαμμένο λευκό, και τα πατώματα είναι φτιαγμένα είτε από βιομηχανικό ξύλο με άχρωμο βερνίκι ή καλυμμένα με γυαλισμένη λευκή πέτρα.

Η σκάλα εξυπηρετεί ως γέφυρα καθώς ενώνει τα δύο κύρια σώματα του σπιτιού. Τα ευάερα χαρακτηριστικά του διαδρόμου είναι κατασκευασμένα με μεταλλικές πλάκες ελαφρώς αποσπασμένες από τον τοίχο, γεγονός που δημιουργεί χώρο όπου το φως μπορεί να περάσει. 

Το εξωτερικό είναι φαινομενικά απλοϊκό, αλλά οι διάδρομοι και τα δωμάτια είναι σπαρμένα με μυστηριώδεις σκιές και αινιγματικές ακτίνες φυσικού φωτός. Οι επιλογές υλικών – από το γυαλί μέχρι τους λευκούς τοίχους – όλα συγχωνεύονται όμορφα μέσα σ΄ αυτό το φοβερό σπίτι.

error: Content is protected !!