Επιλογή Σελίδας

Μεγάλες ανατροπές στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών αλλά και την ανάπτυξη σημαντικών επενδύσεων, προκαλεί η η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Στην υπουργική απόφαση υπάρχουν αλλαγές ως προς τη δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές καθώς και σε μικρά ή ακατοίκητα νησιά, όπως π.χ. οι Εχινάδες Νήσοι όπου έχουν γίνει αγοραπωλησίες νησιών με πιο ηχηρή συμφωνία αυτή του Εμίρη Αλ Θάνι για την Οξειά. 

Ετσι, προβλέπεται ότι σε περιοχές και ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης, και στα εθνικά πάρκα απαγορεύεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και συνθέτων τουριστικών καταλυμάτων. 

Ωστόσο, ειδικά για τα εθνικά πάρκα, η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι δυνατή εφόσον προβλέπεται από τα διαχειριστικά τους σχέδια. Δηλαδή, κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων υπό τις προϋποθέσεις ικανών αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμη και σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, όπου δεν έχει εκδοθεί ΠΔ προστασίας, στις περιπτώσεις επαρκούς τεκμηρίωσης, κατά τη σύνταξη μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αξιοποίηση της Οξειάς από τον Εμίρη ο οποίος δεν θα μπορούσε να κτίσει πάνω από 80 τ.μ.

Ακόμη προβλέπονται τα εξής: Αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες σε 76 μικρά κατοικημένα νησιά.

Τι ισχύει για τα ακατοίκητα νησιά

Εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.

Περιορίζεται από τα 500 στα 300 στρέμματα το όριο έκτασης σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά.

Η απαγόρευση ισχύει και για ακατοίκητα νησιά που είναι απομονωμένα, από άποψη θέσης, δηλαδή σε απόσταση από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά με λιμάνι, μέσω του οποίου μπορεί να υπάρχει ακτοπλοϊκή πρόσβαση στο νησί, μεγαλύτερη των 5 ναυτικών μιλίων, καθώς και σε νησιά τα οποία εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης του προστασίας της φύσης, προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα. προτεραιότητας.

Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής:

• Για έκταση από 300 ως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05.

• Για έκταση από 2.000 ως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,03.

• Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,01.

Σε αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, επιτρέπεται η αναβάθμιση των καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων και για δυνατότητα επέκτασης και συμπληρώσεις, ενώ λαμβάνεται μέριμνα και για μετατροπή παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς επίσης και η δυνατότητα μετατροπής ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Στις ίδιες περιοχές, σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, η δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων είναι δυνατή σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 20 στρεμμάτων και με μέγιστη πυκνότητα για ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων με 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα για ξενοδοχεία 5 και 4 αστέρων αντιστοίχως, ενώ προβλέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων κατασκηνώσεων (camping).

Για τις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, προωθούνται οργανωμένοι υποδοχείς, γίνεται αύξηση της αρτιότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση από 15 σε 20 στρέμματα, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Για παράκτιες περιοχές και νησιά γίνεται λόγος για βελτίωση της προσβασιμότητας, ενώ λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό της υπέρμετρης τουριστικής ανάπτυξης, με παράλληλη παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό υφισταμένων τουριστικών μονάδων.

Ταυτόχρονα, αίρεται ο περιορισμός του 5% και ισχύουν οι προϋποθέσεις της εντός σχεδίου και στην εκτός σχεδίου αρτιότητα 15 στρέμματα και μέγιστη πυκνότητα 8, 9 και 10 κλίνες/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων αντιστοίχως.

Για ορεινές περιοχές που εκτείνονται σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων, προβλέπεται η αξιοποίηση του οικιστικού πλεονάσματος των φθινόντων και εγκαταλελειμμένων οικισμών και προβολή των προορισμών. Επίσης, επιτρέπονται οι οργανωμένοι υποδοχείς και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα με ήπιους όρους δόμησης και με περιορισμούς για την προστασία των χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών.

Το νέο χωροταξικό περιέχει προβλέψεις για την επέκταση πολλών λιμανιών στα νησιά ώστε να υποδέχονται μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, αλλά και για το διαχωρισμό της λιμενικής ζώνης σε ζώνη για εξυπηρέτηση κρουαζιέρας και ζώνη εμπορικού / επιβατικού-ακτοπλοϊκού λιμένα και προσδιορισμός χρήσεων στην λιμενική ζώνη για εξυπηρέτηση τουρισμού κρουαζιέρας με αντίστοιχες λιμενικές και χερσαίες εγκαταστάσεις.

Ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού

Το νέο χωροταξικό περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού (από αλιευτικό μέχρι θρησκευτικό). Θεωρεί πως περιοχές με με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού είναι εκτός από μεγάλο αριθμό νησιών και περιοχές της ηπειρωτικής χώρας όπως:

Ανατολική και Δυτική Ροδόπη – Όρη Λεκάνης – Παγγαίο – Σύμβολο – Φαλακρό – Παρανέστια περιοχή – Δέλτα Έβρου – Δαδιά – Παράρδιες περιοχές.

Λίμνη Κερκίνης – Μαυροβούνι – Κερκίνη – Άγγιστρο – Όρβηλος – Βρόντου – Μενοίκιο

Πιέρια – Βέρμιο – Κάιμακτσαλάν – Πάικο -Έδεσσα – Βέροια – Νάουσα

Καστοριά – Φλώρινα – Πρέσπες

Περιοχή Β. Πίνδου – Ζαγορίου – Τζουμέρκων – Ορεινός χώρος Δυτικής Θεσσαλίας.

Όλυμπος – Κίσσαβος – Μαυροβούνι

Ορεινοί όγκοι Όθρυος – Τυμφρηστού – Καλιακούδας – Χελιδώνας – Παναιτωλικού – Ναυπακτίας – Βαρδουσίων – Γκιώνας – Παρνασσού – Καλλίδρομου – Οίτης

Δίρφυς

Ορεινός όγκος Καρυστίας

Ξηρόμερο

Όρη Βάλτου

Αράκυνθος

Ορεινός χώρος Πελοποννήσου (Παναχαϊκό, Χελμός, Ζήρεια, Ερύμανθος, Μαίναλο, Πάρνωνας και Ταΰγετος, ορεινή κεντρική Μεσσηνία και Νέδα)

Ορεινός χώρος κεντροδυτικής Κρήτης (Λευκά Όρη – Ίδη)

Ορεινός χώρος Κεντρικής Κρήτης (Δίκτη)

Που θα γίνουν τα γκόλφ

Προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσεται σε οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού ή/και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, με την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή από αφαλάτωση. 

Προβλέπει, επίσης, αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων γηπέδων γκολφ και δημιουργία δικτύων γηπέδων με στόχο τη δημιουργία «τουριστικών προορισμών γκολφ» σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και σε Οργανωμένους Υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.

Κίνητρα μέσω επενδυτικού νόμου

Με το σχέδιο προτείνεται να περιληφθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου:

α) Οι επενδύσεις που αφορούν την ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων.

β) Οι επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής.

γ) Οι επενδύσεις που αφορούν οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα εκτός των τμημάτων τους που προορίζονται για μεταβίβαση ή μακροχρόνια εκμίσθωση.

δ) Οι επενδύσεις μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων, καθώς και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια και ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο (2*) αστέρων.

ε) Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping) κατηγορίας Γ τάξης και άνω.

στ) Τουριστικές επενδύσεις οι φιλικές προς το περιβάλλον (ηλιακή ενέργεια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, οικολογικά υλικά, σύγχρονες μορφές βιολογικού καθαρισμού κλπ).

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: