Επιλογή Σελίδας
Το “πράσινο σπίτι” είναι ουσιαστικά το σπίτι ενεργειακής απόδοσης, το οποίο καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Προσφέρει καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα μας ωφελεί οικονομικά.

Τι είναι όμως ακριβώς η “πράσινη πολυκατοικία”; Ποια υλικά χρησιμοποιούνται και με ποιον τρόπο; Κοστίζει ακριβότερα; Απαντήσεις σε αυτά όπως και άλλα σημαντικά
ερωτήματα δίνει στη “ΜΑΓΝΗΣΙΑ”, ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Παπακώστας, ο οποίος τονίζει ότι, πλέον, έχοντας το Know-how κατασκευής μιας ολόκληρης πολυκατοικίας, με ενεργειακή κλάση Α, η εταιρεία “Papakostas constructions”, μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε αντίστοιχο αίτημα…

Βέβαια αν θέλετε να δείτε από κοντά το μοναδικό προς το παρόν “πράσινο κτίριο” στην πόλη μας, δεν έχετε παρά να το εντοπίσετε στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων 59
και Κωνσταντά. 

“Η ενεργειακή οικοδομή”

Ενεργειακή καταρχήν, είναι η οικοδομή που κατασκευάζεται με τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ, που είναι ο νέος νόμος, ο οποίος αναφέρεται στην ενεργειακή απόδοση των οικοδομών. Στόχος ουσιαστικά, η όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από γενικότερη χρήση, θέρμανση και ψύξη.

Η οικοδομή έχει μελετηθεί με βάση το νέο νόμο του “ΚΕΝΑΚ” και έχει συνταχθεί και εγκριθεί από έμπειρους μηχανολόγους η αντίστοιχη μελέτη ενεργειακής απόδοσης που κατατάσσει το κτίριο στην ενεργειακή κατηγορία Α. 

H μελέτη αυτή προβλέπει με λεπτομέρεια και πολύ αναλυτικά, αφού λάβει υπόψη της τους κλιματολογικούς παράγοντες της περιοχής, όλα εκείνα τα στοιχεία και δομικά υλικά του κτιρίου τα οποία απαιτούνται και είναι απαραίτητα για να το ανεβάσουν ενεργειακά και να το κατατάξουν στην κατηγορία Α.

Το 70% της ενεργειακής κατανάλωσης των σπιτιών, οφείλεται στη θέρμανση και στην ψύξη. Η μεγάλη απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι, οφείλεται κατά 50% στους τοίχους και τα πατώματα, και κατά 25% στα κουφώματα. Έτσι αυξάνεται η κατανάλωση θέρμανσης και φυσικά το κόστος.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους: Μείωση κόστους λειτουργίας (ειδικά σήμερα με τις υψηλές τιμές των καυσίμων οι οποίες αυξάνονται διαρκώς), βελτίωση της ποιότητας ζωής στο σπίτι, αύξηση της αξίας του ακινήτου.

Οι παράγοντες και τα υλικά

Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, “η εξοικονόμηση επιτυγχάνεται όπως προαναφέρθηκε, εφαρμόζοντας τη μελέτη του ΚΕΝΑΚ. Οι παράγοντες και τα υλικά τα οποία λαμβάνονται υπόψη, είναι:

Θερμομόνωση: Όχι όμως με την παλιά λογική, αλλά με επιπλέον εξωτερική θερμομόνωση. “Δεν μένουμε μόνο στη μόνωση των τοίχων. Απ΄ έξω κλείνουμε όλο το κτίριο με καλύτερης ποιότητας μονωτικό υλικό, ενώ “ντύνουμε” και το δώμα αλλά και την πυλωτή. Με αυτό δεν έχουμε “θερμογέφυρες”, άρα δεν έχουμε απώλειες. Εκτός αυτού, τοποθετείται έγχρωμος σοφάς , επιτυγχάνεται καλύτερη αισθητική , στεγάνωση και θερμομόνωση, κυρίως ως απόρροια χρήσης αυτών των υλικών” λέει ο κ. Παπακώστας, που εξηγεί και τους υπόλοιπους παράγοντες.

Κουφώματα: ”Πλέον υποχρεούμαστε να βάζουμε κουφώματα με “θερμοδιακοπή”. Το αλουμίνιο δεν έρχεται σε επαφή (το εξωτερικό με το εσωτερικό) και αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολυαμιδίου. 

Υαλοπίνακες: Πέρα από τα μονά τζάμια που γνωρίζαμε και αργότερα τα διπλά τζάμια, πλέον μιλούμε για διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, με διαφορετικό πάχος και διπλή υάλωση.

“Υποχρεωτική” εφαρμογή ηλιακού: Το ζεστό νερό χρήσης για την κουζίνα και το μπάνιο προέρχεται μόνο από ηλιακό θερμοσίφωνα.

Σύστημα θέρμανσης: Η πηγή ενέργειας παίζει σημαντικό ρόλο και το φυσικό αέριο είναι το πλέον “εύκολο” και οικονομικό, ενώ ειδικότερα μπορούν να τοποθετηθούν και ατομικά λεβητάκια αερίου. Μπορεί ο καθένας να ανάβει και να κλείνει το “λεβητάκι” όποτε θέλει. Όμως επιπρόσθετα, στην συγκεκριμένη πράσινη πολυκατοικία, υπάρχουν και
κάποια άλλα πράγματα όπως “controller αντιστάθμισης” και σε κάθε χώρο “θερμοστατικές βαλβίδες”.

Ψύξη της οικοδομής: Ο ΚΕΝΑΚ προβλέπει ειδική μελέτη και για την ψύξη της οικοδομής και αυτή τη στιγμή ο κυρίαρχος τρόπος, είναι το air condition. Όχι όμως ένα απλό ή οποιοδήποτε air condition, αλλά ενεργειακής κλάσης Α. 

Η ενεργειακή κλάση και το κέρδος 

Σύμφωνα με τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Παπακώστα, “με βάση τα υλικά που χρησιμοποιούνται, προκύπτει η ενεργειακή κλάση της οικοδομής. Ο ΚΕΝΑΚ προβλέπει κατ΄ελάχιστο ενεργειακή κλάση Β, η αμέσως επόμενη είναι η Β +, η επόμενη είναι Α και η μέγιστη Α +, που προβλέπει όμως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, χρήση ΑΠΕ κ.λ.π., που σημαίνει όμως, περισσότερο «δυσβάστακτη οικονομική λύση”. Τα συγκεκριμένα διαμερίσματα της “πράσινης πολυκατοικίας”, διατίθενται ωστόσο με λογική τιμή αγοράς του κάθε διαμερίσματος.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα όπως σημειώνει ο κ. Παπακώστας, “το επιπλέον κόστος αγοράς ενός ενεργειακού διαμερίσματος, είναι περίπου 10% επιπλέον του συμβατικού. Η εξοικονόμηση σε σχέση με τις οικοδομές που γίνονταν πριν τρία χρόνια είναι της τάξης του 60% και εάν θέλει κανείς να υπολογίσει και την απόσβεση, αυτή έρχεται άμεσα, αφού γίνεται μέσα σε μια πενταετία…

Η εταιρεία

Η εταιρεία “Papakostas constructions”, είναι καινοτόμα, εφαρμόζοντας τις νέες προδιαγραφές των κανονισμών και μάλιστα, όχι όπως θα ήταν πιο εύκολο ίσως σε μία μονοκατοικία, αλλά … σε διαμερίσματα μιας ολόκληρης πολυκατοικίας. Η εταιρεία προχωρά με νέες ιδέες, νέα υλικά και τρόπους κατασκευής, ενώ ρίχνει βάρος στην ποιότητα, στη συνέπεια και τη συνέχεια.

Με βάση αυτή την “πράσινη πολυκατοικία” έχοντας το Know-how, η εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει κτίρια, με βάση όλα τα νέα ενεργειακά δεδομένα. Αναλαμβάνει την μελέτη και την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, του διαμερίσματος, του σπιτιού και οποιουδήποτε ακινήτου, με βάση την αποδοτικότερη λύση. Η μεγάλη εμπειρία στην ενεργειακή αναβάθμιση με πρωτοποριακά συστήματα, εξασφαλίζουν έως και 90% μείωση μηνιαίου κόστους λειτουργίας.

Τα υλικά και συστήματα που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να πετύχει ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ενέργειας και χρημάτων και κατά επέκταση EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ KΛΑΣΗ A είναι:

– Εξωτερική θερμομόνωση: Εξωτερική θερμομόνωση του συστήματος της JUB, η όποια παρέχει γερμανική εγγυημένη ποιότητα δοκιμασμένη πολλά χρόνια. Με έγχρωμους ακρυλικούς σοφάδες.

– Ενεργειακοί υαλοπίνακες: Θερμομονωτικοί ενεργειακοί υαλοπίνακες με επίστρωση (low-e). Επιλέχτηκε κρύσταλλο με διπλή υάλωση SunGuard
HP Neutral, το οποίο είναι γυαλί low-e νέας γενιάς (με μαλακή επίστρωση).

– Σύστημα θέρμανσης: Ατομικός επιτόπιος λέβητας συμπύκνωσης της
Immergas, για συστήματα υψηλών θερμοκρασιών. Με κοντρόλερ αντιστάθμισης και θερμοστατικές βαλβίδες ελέγχου σε κάθε χώρο.

– Κουφώματα Αλουμινίου: Κουφώματα αλουμινίου ενεργειακά με θερμοδιακοπή της Αlοumil.

– Θερμομονωτικό υλικό: Πιστοποιημένη Κοφτή Γραφιτούχα Διογκωμένη
Πολυστυρίνη. Αυτό το Διογκωμένο Πολυστυρένιο (EPS) τοποθετείται για θερμομόνωση στην εξωτερική τοιχοποιία, στην πυλωτή και στο δώμα του κτιρίου.

– Ηλιακός θερμοσίφωνας: Ο συλλέκτης Sonne είναι επιλεκτικός,
υψηλής απόδοσης. 

Ακίνητα προς Διάθεση στην “πράσινη πολυκατοικία” 

Διεύθυνση: Φιλελλήνων 59 και Κωνσταντά. 
Τύπος κτιρίου: Τετραώροφη πολυκατοικία με πυλωτή και υπόγειο 
Διαθέσιμα Ακίνητα: από 56m2 έως 163m2. Με αποθήκη στο υπόγειο με πρόσβαση του ασανσέρ, γκαράζ στην πυλωτή, τζάκι, έγχρωμη θυροτηλεόραση, ατομικό λέβητα αερίου συμπυκνωμάτων, Ιταλικές κουζίνες και ντουλάπες, γυάλινα στηθαία, σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης της JUB, ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και ενεργειακά διπλά τζάμια, εγκαταστάσεις για A/C, ηλιακό, και δορυφορική κεραία.

error: Content is protected !!