Επιλογή Σελίδας

Η λίστα Forbes 400 που απαριθμεί τους πλουσιότερους Αμερικανούς είναι μια ωδή στο αμερικανικό όνειρο. Η λίστα είναι γεμάτη ονόματα ανθρώπων που ξεκίνησαν ταπεινά, έχοντας λίγα χρήματα και με σκληρή δουλειά και καλές ιδεες, κατέληξαν κροίσοι.

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη λίστα είναι τα ονόματα του Mark Zuckerberg (ιδρυτή του Facebook) και της Sara Blakely (εφηύρε τα Spanx).

Ωστόσο, μια έρευνα της United for a Fair Economy αποκαλύπτει πως το 40% των ονομάτων στη λίστα Forbes 400 δεν είναι αυτοδημιούργητοι, έχοντας κληρονομήσει σημαντικό μέρος των περιουσιών τους. Το Forbes υποστηρίζει ότι ο αριθμός των κληρονόμων μεγάλων περιουσιών αντιστοιχεί στο 30%.

«Η αλήθεια είναι πως οι Αμερικανοί πολίτες ποτέ δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες πλουτισμού», σημειώνει η έρευνα της United for a Fair Economy.

Οι αυτοδημιούργητοι πάντως της λίστας μάλλον αυξάνονται καθώς το 1997 μια αντίστοιχη έρευνα έδειχνε πως οι κληρονόμοι έφταναν τότε το 50%.

Με αφορμή τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο διάλογος για το «ποιός είναι πραγματικά αυτοδημιούργητος» έχει «φουντώσει», με τον πρόεδρο B. Obama να κατηγορεί πρόσφατα τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών M. Romney πως προέρχεται από οικογένεια «προνομιούχων».

Η Forbes 400 πάντως περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές και πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές πορείες. Το 22% είχε ένα αρχικό κεφάλαιο, συνήθως από κάποιο μέλος της οικογένειας. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει ο M. Zackerburg, και ο Louis Bacon της Moore Capital Management.

Το 11.5% κληρονόμησε μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση ή 1 εκ. δολάρια ή ξεκίνησε με ένα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει ο Donald Trump που γιγάντωσε την εταιρεία real estate του πατέρα του και ο Donald Schneider που επίσης κληρονόμησε Schneider International.

Μόλις το 7%, στο οποίο βρίσκονται ονόματα όπως του Charles Koch και του Charles Butt, κληρονόμησε περιουσία άνω των 50 εκ. δολαρίων ή μια μεγάλη επιχείρηση. Υπαρχουν όμως κι άλλοι (21%) που δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα για να μπουν στη λίστα. Οι περιουσίες που κληρονόμησαν ήταν ικανές να τους εντάξουν αυτόματα στη Forbes400.

Πηγή: kerdos.gr

error: Content is protected !!