Επιλογή Σελίδας

CCIB Forum, Rampla Prim, 1-17, Βαρκελώνη, Ισπανία

‘The Difference’ – “Η Διαφορά”

Το παγκόσμιο festival  αρχιτεκτονικής (WAF), το μεγαλύτερο, ζωντανό, περιεκτικό, διαδραστικό και σφαιρικό συμβάν, επιστρέφει στη Βαρκελώνη για τέταρτη συνεχή χρονιά. Οι διοργανωτές αποκάλυψαν την έξοχη επιτροπή, που θα ψηφίσουν το κτίριο World Building of the year στα βραβεία WAF, που λαμβάνουν χώρα κατά την διάρκεια του festival.

Την φετινή επιτροπή απαρτίζουν οι: Michael Sorkin, διευθυντής του Michael Sorkin Studio – Ν. Υόρκη, Ben van Berkel, συνιδρυτής του UNStudio – Ρότερνταμ, Jo Noero, διευθυντής του Noero Wolff Architects – Κέιπ Τάουν, Odile Decq, διευθυντής του ODBC – Παρίσι και ο καθηγητής Kongjian Yu, διευθυντής του Turenscape – Πεκίνο [ νικητής σε δύο κατηγορίες σε προηγούμενα βραβεία WAF].

Το εν λόγω festival [WAF] είναι πλέον ένα σημαντικό γεγονός στην παγκόσμια αρχιτεκτονική καθώς, μετά την εναρκτήρια εκδήλωση το 2008, έχει προσελκύσει πάνω από 5.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.  

Γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου όσoν αφορά την αρχιτεκτονική, η Βαρκελώνη θα φιλοξενήσει και πάλι το festival που φέτος θα λάβει χώρα από 02 έως 04 Νοεμβρίου 2011. Το festival θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, παρουσιάσεων, εκθέσεων και κεντρικές ομιλίες από διεθνείς συμμετέχοντες καθώς και έναν φοιτητικό διαγωνισμό.  

Τα βραβεία WAF, το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό πρόγραμμα βραβείων στον κόσμο, θα είναι και πάλι στο επίκεντρο του festival. Παλιές συμμετοχές έχουν κυμανθεί από την φημισμένη παγκόσμια αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων σε μικρές πρακτικές (άγνωστες εκτός της χώρας τους). Όλοι ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην παρουσίαση των σχεδίων τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαδραστική μορφή προβλέπει οι επιλεγέντες συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους ζωντανά σε διεθνής κριτικές επιτροπές και εκπροσώπους του festival.

Το 2011 τα βραβεία έχουν χωριστεί σε τρεις βασικούς τομείς: ολοκληρωμένα έργα, δομικός σχεδιασμός [κατασκευή], μελλοντικά projects [για τα σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη]. Κάθε τομέας περιλαμβάνει έως και 16 κατηγορίες.

Το φετινό πρόγραμμα συνομιλιών θα επικεντρωθεί στην “Διαφορά” και πώς οι αρχιτέκτονες έχουν ανταποκριθεί στις διαφορές που προκύπτουν λόγω πολιτικής, πολιτισμού, έθνους, φύλου, κοινωνίας και οικονομίας σε όλο τον κόσμο.

Η θεματική της “Διαφοράς” και ο κύκλος ομιλιών θα περιλαμβάνουν επίσης μελέτες περιπτώσεων που δείχνουν πώς τα υλικά, οι τεχνικές κατασκευής και τα προγράμματα λογισμικού κάνουν τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες σκέφτονται τον σχεδιασμό.

Ο Paul Finch – Διευθυντής προγράμματος του WAF, δήλωσε: “ Το WAF είναι ένα πραγματικά διεθνές συμβάν. Είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης για την αρχιτεκτονική κοινότητα ώστε να επιδείξει έργα, να ακούσει εμπνευσμένους ομιλητές και να διαγωνιστεί για ένα βραβείο WAF. Συγκεντρώνει σχεδιαστές με επιρροή και παρέχει μια σημαντική πηγή του τί συμβαίνει στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, εμπνέοντας τους αρχιτέκτονες να σκεφτούν με νέο τρόπο, όχι μόνο όσον αφορά τα κτίρια, αλλά και για την συνεργασία με τους πελάτες και άλλους επαγγελματίες.

Είμαστε ευτυχείς να καλωσορίσουμε πέντε πολύτιμα και έμπειρα μέλη της αρχιτεκτονικής κοινότητας που θα σχηματίσουν την έξοχη επιτροπή του WAF και ανυπομονούμε να δούμε τα εξαιρετικά έργα που θα κρίνουν.”           

error: Content is protected !!