Επιλογή Σελίδας

Μαρία Μποσγανά, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Πανεπ. Πατρών


Η  Evelyn Grace Academy, μια πρωτοποριακή σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Brixton, Νότιο Λονδίνο των Zaha Hadid Architects, κέρδισε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο RIBA Stirling Prize 2011 [£20.000] ως το καλύτερο νέο ευρωπαϊκό κτίριο που κτίστηκε ή σχεδιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που οι Zaha Hadid Architects κερδίζουν το συγκεκριμένο βραβείο καθώς πέρσι κέρδισαν το RIBA Stirling Prize για το MAXXI Museum of 21th century Art στην Ρώμη. Φέτος έκαναν χρήση της τρομερής τους πρακτικής πρωτοπορώντας στον σχεδιασμό σχολικού κτιρίου.

Η παρουσίαση του πρώτου αρχιτεκτονικού βραβείου του Ην. Βασιλείου έλαβε χώρα σε μια ιδιαίτερη τελετή το Σάββατο 01/10/11 στο RIBA Stirling Prize winning (2001) Magna Science Adventure Centre στο Ρότερνταμ, και μεταδόθηκε τηλεοπτικά την Κυριακή 02/10/11 από το BBC Twos The Culture Show.

Ένα zigzag από χάλυβα και γυαλί με υπέρμετρο στυλ, η ακαδημία Evelyn Grace συμπιέζεται  σε μια από τις στενότερες αστικές περιοχές [1.4 εκτάρια – η μέση σχολή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι 8-9 εκτάρια]. Οι αρχιτέκτονες έλαβαν μια περίπλοκη αποστολή: τέσσερις σχολές υπό μια ακαδημαϊκή ομπρέλα με την ανάγκη να εκφράζουν παράλληλα ανεξαρτησία αλλά και ενότητα. Οι αρχιτέκτονες ωθήθηκαν έντονα από τον πελάτη να ‘σκεφτούν έξω απ’ το κουτί’. Με τόσο μικρό χώρο και με την άθληση να είναι ένα από τα ‘ειδικά μαθήματα’ [κάθε Ακαδημία έχει ένα] οι αρχιτέκτονες έπρεπε να είναι πολύ εφευρετικοί.

Πέτυχαν, για παράδειγμα με το να τοποθετήσουν έναν διάδρομο 100 μέτρων στην καρδιά της τοποθεσίας που οδηγεί τους μαθητές κατευθείαν στην κεντρική είσοδο. Γιορτάζοντας την ιδιαιτερότητα της σχολής, οι κριτές του RIBA Stirling Prize σημείωσαν ‘ αυτό είναι ένα σχέδιο που στην κυριολεξία κάνει τους μαθητές να τρέχουν να μπουν στη σχολή το πρωί’.

Η Evelyn Grace Academy επιλέχθηκε ανάμεσα από τις παρακάτω  προ επιλεγείσες συμμετοχές:

          An Gaelaras, Derry από τους  ODonnell και Tuomey

          The Angel Building, Λονδίνο  από τους Allford Hall Monaghan Morris [AHMM]

          Folkwang Museum, Essen, Γερμανία από τους David Chipperfield Architects

          Olympic Velondrome London 2012 από τους Hopkins Architects, υποστηριζόμενο από την Ολυμπιακή Αρχή Παράδοσης.

          Royal Shakespeare and Swan Theatres, Stratford από τους Bennetts Associates.

http://archinect.com/news

error: Content is protected !!