Επιλογή Σελίδας

«Μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χ. Ράιχενμπαχ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την αποπληρωμή περίπου €4 δισ. φέτος προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα της οικονομίας.

Οι οφείλες
Τα €7 δισ. αγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος Μαΐου, όντας αυξημένες κατά €907,8 εκατ. από την αρχή του έτους.

Τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, κατέχουν οι οφειλές των Ταμείων που ανέρχονται στο 45,7% σχεδόν του συνολικού χρέους (€2,920 δισ.) και των νοσοκομείων που αντιπροσωπεύουν το 29% του συνολικού χρέους (€1,982 δισ.).

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα €837,1 εκατ., των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα €781 εκατ., ενώ οφειλές, ύψους €281,3 εκατ. αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα».

Τα ποσά που χρωστά το Δημόσιο αφορούν κυρίως κατασκευαστικά έργα που, ενώ έχουν ολοκληρωθεί από τις κατασκευαστικές εταιρείες που τα είχαν αναλάβει, δεν έχει γίνει η εξόφλησή τους, ΦΠΑ προς επιχειρήσεις, οφειλές προς προμηθευτές του Δημοσίου.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα των μέτρων που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. «Η τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες δύναται να θεωρείται ανοικτή», σημείωσε προσθέτοντας ότι «το κλίμα ειδικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, γίνεται πιο ευνοϊκό για αλλαγές και τροποποιήσεις. Αρκεί εμείς να φανούμε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας και να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος».

error: Content is protected !!