Επιλογή Σελίδας

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από την εταιρεία συμβούλων σε θέματα ερευνών ΚΑΕ, περίπου το 10% των βρετανών και αμερικανών πολιτών ερωτήθηκαν εάν πραγματικά θα εμπιστεύονταν τα πολύτιμα χρήματά τους στην Apple, εάν η επιχείρηση αποφάσιζε να ξοδέψει μερικά από τα 100  δισεκατομμύρια δολάρια που διαθέτει σε μετρητά, για την οικοδόμηση μιας ibank.

Το ποσοστό των iBankers που θα άφηνε τις παραδοσιακές τράπεζές τους είναι πράγματι υψηλό, περίπου το 43%, των ερωτηθέντων που απάντησαν στην έρευνα οι οποίοι κατέχουν ήδη ένα προϊόν της Apple. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα εμπιστευόταν την τράπεζα της Apple, επειδή η ίδια είναι αξιόπιστη ως εταιρεία, και το 50% είπαν ότι θεωρούν ότι τα συστήματα της Apple καθιστούν εύκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση και να διαχειρίζονται τους iAccount (κάτι που σημαίνει ότι οι υπάρχουσες τράπεζες δεν είναι κατ’  ανάγκην αξιόπιστες ή δεν παρέχουν εύκολη πρόσβαση!). Και προτού να σκεφτεί κανείς εάν αυτές οι ερωτήσεις τέθηκαν σε μία ομάδα ανθρώπων που περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν το νέο iPad έξω από ένα κατάστημα της Apple, στην πραγματικότητα η έρευνα καλύπτει 5.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για σκεφθήτε λίγο όλα αυτά. Εάν γίνει αναγωγή των προαναφερομένων στοιχείων στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τότε αυτό θα σημαίνει η Apple θα έχει άμεσα, περίπου 37 εκατομμύρια μεμονωμένους πελάτες για την τραπεζική υπηρεσία της σε μόλις δύο έθνη. Για την ιστορία, η Bank of America, (μία από τις μεγαλύτερες  τράπεζες στον κόσμο), λειτουργεί στις ΗΠΑ και σε πάνω από 40 χώρες, και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, είχε περίπου 57 εκατομμύρια πελάτες, ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις. Και αν η Apple όντως ξεκινούσε μια ibank, επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια iPhones, iPads, και iPod touch παγκοσμίως, (για να μην αναφερθούμε και στα Macs), μπορούμε να φανταστούμε ότι πολύ σύντομα η ελκυστικότητα της ibank θα συναντούσε δεκάδες εκατομύρια δυνητικούς πελάτες της Apple.

Τα στοιχεία αυτά είναι τόσο εντυπωσιακά, που η ΚΑΕ σημείωσε ότι, “δεν θα πάρει πολύ χρόνο στην Apple να γίνει μία από τις πιο κερδοφόρες καταναλωτικές τράπεζες των τελευταίων ετών”. Η κίνηση αυτή λαμβάνει τη θετική γνώμη του κοινού σε τέτοιο βαθμό που φαίνεται ότι η Apple θα μπορούσε να εδραιωθεί σε έναν τομέα τελείως ασύμβατο με τη σημερινή της δραστηριότητα.

Η ιδέα μιας ibank είναι πολύ σημαντική και ένας τρόπος να αποδείξει την λογική του “think different” στον τραπεζικό τομέα. Η Apple θα μπορούσε να επιλέξει να είναι μια  παραδοσιακή τράπεζα ώστε να ενταχθεί ομαλά στο ήδη υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Όμως θα μπορούσε να εισάγει πραγματικές καινοτομίες και να αναπτύξει οικονομικά προϊόντα περισσότερο ευέλικτα από αυτά των παραδοσιακών τραπεζών. Ακόμα μπορεί τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της ibank να είναι καλύτερα και εξυπνότερα από τα ήδη υπάρχοντα που θα εκτόπιζε τις παραδοσιακές τράπεζες στο περιθώριο, ίσως θα μπορούσε να ασκεί επιρροή σε κυβερνήτικές και μη οργανώσεις προς όφελος των πελατών της, προάγοντας ταυτόχρονα την ελευθερία του διαδικτύου αντιτιθέμενη σε υπερβολικά περιοριστικούς νόμους. 

Και δεδομένου ότι θα έχει μια τέτοια μεγάλη επίδραση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό τομέα, η Apple θα μπορούσε να αναπτύξει ταχύτατα κανοτόμρες λύσεις για τη βιομηχανία πληρωμών, προωθώντας τις “έξυπνες πληρωμές” μέσω “έξυπνων” κινητών χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστεί με κανέναν. Ούτε με τις μεγάλες εταιρείες πιστωτικών καρτών, ούτε με τις γνωστές εταιρείες πληρωμών, ούτε καν με άλλες τράπεζες.

Θα το επιχειρούσε ποτέ αυτό η Apple; Φαίνεται πολύ απίθανο. Δεν είναι ακριβώς στο DNA της εταιρείας και μια στροφή σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα αποσπούσε την προσοχή της πολύ επιτυχυμένης ομάδας σε θέματα έξω από αυτά που ξέρουν να εστιάζουν και να χειρίζονται. Δεν λέμε ότι η ιδέα δεν έχει συζητηθεί στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Apple. Αλλά εάν η Apple κάνει ποτέ μια κίνηση προς τη δημιουργία μιας ibank, πιστεύουμε ότι θα είναι κατά κύριο λόγο μια υπηρεσία πληρωμών μέσω των “έξυπνων συσκευών” της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το ότι διαρρέουν φήμες περί “pay channel” στο iTunes. Βέβαια, εάν θελετε, μπορείτε να στοιχηματίσετε για το τι θα συμβεί, σε iDollars, χαρτονομίσματα που σίγουρα δεν θα τα πιάσετε στα χέρι σας ποτέ!

Δημήτρης Μουρτζούχος 

error: Content is protected !!