Επιλογή Σελίδας

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ιστορικού Ναού Αγ. Γεωργίου Γουμένισσας, στη Γουμένισσα του Ν. Κιλκίς. Η ομάδα μας, με επικεφαλής τον Δ. Μουρτζούχο, είχε εκπονήσει τη στατική μελέτη αποκατάστασης των βλαβών του φέροντος οργανισμού του Ναού καθώς επίσης και τον έλεγχο αντισεισμικής επάρκειας.

Πρόκειται για έναν Ναό, λαμπρό τεκμήριο εκκλησιαστικής ταυτότητας της Γουμένισσας, διατηρητέο ιστορικό μνημείο, που αποτελεί την ακοίμητη υποδομή της ιστορίας και της ψυχής της επαρχίας της Παιονίας, μαζί με την εξάρχουσα Παναγία της Γουμένισσας.

Από τις πρώτες προτεραιότητες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμένισσας, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημητρίου, ο οποίος συμπλήρωσε 25 χρόνια ποιμαντορίας της ακριτικής, μόνιμης πλέον, Μητροπόλεως ήταν η πλήρης αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο κέντρο της κωμοπόλεως. Ένα έργο μεγάλο και δύσκολο.

Χάρη στις συστηματικές και οργανωμένες των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ι. Μητροπόλεως Γουμενίσσης, το έργο της αποκατάστασης, στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης και χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ιερά πομπή του τεμαχίου του Τιμίου Σταυρού από την Παναγία της Γουμένισσας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου συνοδεία των παραδοσιακών χάλκινων της Γουμένισσας που παιάνιζαν τα εγκώμια, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Γουμένισσας κ. Δημητρίου, με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων Καβάλας κ. Προκοπίου, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, Ελλασώνος κ. Χαρίτωνα και Γρεβενών κ. Δαυίδ, των αρχόντων του Νομού και του Δήμου Παιονίας και πλήθους ευσεβών πιστών.

Στον αύλειο χώρο του ιστορικού Ναού ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος τέλεσε τον αγιασμό και με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για τον επιβλητικό και εντυπωσιακό για την αρχιτεκτονική του Ιερό Ναό άνοιξε τις θύρες και πάλι προς δόξαν του Τριαδικού Θεού.

Στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, συγχοροστατούντων των άλλων Αρχιερέων με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δημήτριος αναφέρθηκε περιεκτικά στην πορεία του οράματος προς την υλοποίηση εκφράζοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον πρώην Υπουργό και πρώην Βουλευτή κ. Σάββα Τσιτουρίδη, τον πρώην Γραμματέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας καθηγητή κ. Γεώργιο Τσιότρα, τον Σύμβουλο της Περιφέρειας κ. Μιχάλη Ρίγγα, τους μηχανικούς της μελετητικής ομάδας του έργου κ. Γεώργιο Καναβάκη, Λιάννα Ευθυμιάδου, Δημήτρη Μουρτζουχο, Διονύσιο Ρόκομα, Κωνσταντίνο Γκλέζο και Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη.

Ευχαρίστησε την παρούσα κα. Λίνα Μενδώνη, πρώην Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και τον επίσης παρόντα κ. Γεώργιο Φλωρίδη, τέως Βουλευτή του Νομού και πρώην Υπουργό για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στην προώθηση του έργου.

Επαίνεσε τον π. Χριστόδουλο Παπακώστα για την δημιουργία των ομάδων, τον συντονισμό, την παρακολούθηση του έργου και την αποτελεσματική στρατηγική διαχείριση του σχεδιασμού και περιέβαλλε με τις ευχές του τον νυν Δήμαρχο κ. Γκουντενούδη και τον πρώην κ. Λαπόρδα, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ κ. Τζούρτζο, τον, τον αντιδήμαρχο κ. Αλίρη και τον πρόεδρο της Δ.Κ. Γουμένισσας κ. Τραχανίδη καθώς και όλους τους Γουμενισσιώτες για την πολύτιμη συμβολή τους.

«Τα αποψινά θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου μας καλούν σε «θυρανοίξια των καρδιών μας», για να προσφέρεται σε ανακαινισμένες καρδιές λατρεία στον Τριαδικό Θεό» τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος στον λόγο του.

Πηγή: http://www.romfea.gr/

error: Content is protected !!