Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στον κόσμο, είναι κι αυτό του «Κήπου του Κόλπου», όπως ονομάζεται το Αμπού Ντάμπι. Ο αριθμός των επιβατών που δέχεται αυξάνεται εντυπωσιακά από χρόνο σε χρόνο, καθώς το Εμιράτο γίνεται ένας από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, παράλληλα σταυροδρόμι των διεθνών αερομεταφορών.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η αναγκαιότητα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου, σε συνδυασμό με την επιθυμία να δημιουργηθεί μια «μνημειακή πύλη» με ορίζοντα το 2030, οδήγησε στην ανάθεση του ανασχεδιασμού στην Kohn Pedersen Fox Associates (KPF), ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο, με έξι έδρες ανά τον κόσμο. Η κατασκευή ξεκίνησε εφέτος με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2017.
Προβλέπεται η αύξηση της ικανότητας υποδοχής 50 εκατομμυρίων επιβατών το χρόνο, σε ένα συγκρότημα τερματικών σταθμών που αναπτύσσεται σε σχήμα “Χ”, όπου 18.000 τ.μ. θα καταλαμβάνουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης, περίπου 10.000 τ.μ. τα εστιατόρια και τα μπαρ, πάνω από 27.500 τ.μ. θα είναι χώροι παραμονής των επιβατών, συμπεριλαμβανομένου ενός πολιτιστικού μουσείου, ενώ θα υπάρχουν 49 “πύλες” επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών.
Από τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της νέας κατασκευής είναι η στέγη, η οποία επιτρέπει την οπτική διασύνδεση του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το φυσικό φωτισμό. Η ελικοειδής δομή της στέγης βοηθά επίσης την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιορίζοντας τη θερμοκρασία που αναπτύσσεται, σε άλλες περιπτώσεις, από τη γωνία με την οποία πέφτουν πάνω στο γυαλί οι ακτίνες του ήλιου, βοηθώντας στον αερισμό του εσωτερικού χώρου και προστατεύοντας του επιβάτες από τον ήλιο, χάρη στην προέκτασή της πάνω από την πρόσοψη του κτιρίου.
Στο έργο συνεργάζονται επίσης οι διεθνείς εταιρείες Arup, Naco kai BNP Associates, με πολύ μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές «μνημειακών» έργων.