Επιλογή Σελίδας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ | Σελίδα 37 | 26/01/2012

Εντονα ανπδρουν οι συµβολαιογράφοι στο πολυνοµοσχέδιο για την αντιµετώπιση της καθυστέρησης απονοµής της δικαιοσύνης, επτσηµαίνοντας τον κίνδυνο να σηµειωθεί ακόµα µεγαλύτερης επιβράδυνσης εξαιτίας διαφόρων αποσπασµατικών ρυθµίσεων. Επίσης, τονίζουν ότι οι µεταβιβάσεις ακινήτων «βούλιαξαν» µετά το νόµο για τα αυθαίρετα. Σύµφωνα µε τους συµβολαιογράφους, οι µεταβιβάσεις είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το 2008. Ωστόσο, µετά τη ρύθµιση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων n πτώση είναι κατακόρυφη. Οι µεταβιβάσεις έχουν µειωθεί κατά 80%-90%. Όπως τόνισαν, οι περισσότεροι πολίτες προτιµούν να κάνουν διαθήκη παρά να µεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό διότι στις πρόσφατες ρυθµίσεις καµιά µεταβίβαση ακινήτου, ακόµη και αδόµητου αγροτεµαχίου δε µπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση µηχανικού για µη ύπαρξη αυθαιρέτου κτίσµατος και χωρίς τοπογραφικό διάγραµµα.

 Ζητώντας να αποσυρθούν κρίσιµες διατάξεις του πολυνοµοσχεδίου, οι συµβολαιογράφοι υπογραµµίζουν τον κίνδυνο να «βουλιάξουν» τα ειρηνοδικεία µε την επιχειρούµενη µεταφορά νέας ύλης σε αυτά, τη στιγµή που ήδη δέχονται πάνω από 2.500 αιτήσεις µηνιαίως για υποθέσεις υπερχρεωµένων νοικοκυριών κι ενώ παραµένουν σηµαντικά κενά στη στελέχωση και υποδοµή τους. Οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συµβολαιογραφικών Συλλόγων Κ. Βλαχάκης, αφού ήδη οι υποθέσεις αυτές (υπερχρεωµένων νοικοκυριών) προσδιορίζονται στην Αθήνα µετά το καλοκαίρι του 2014 (παρατείνοντας την εκκρεµότητα της διευθέτησης του τρόπου αποπληρωµής τραπεζικών δανείων). Παράλληλα άλλα Ειρηνοδικεία (Χαλάνδρι, Μαρούσι) προσδιορίζουν για το 2016! Την ίδια στιγµή, όποιος έχει πρόβληµα µε το Κτηµατολόγιο και θέλει να µεταβιβάσει ένα ακίνητο, πρέπει να περιµένει µέχρι το 2015, οπότε προσδιορίζονται οι σχετικές δίκες.

 Επικρίνοντας τα υψηλά παράβολα του πολυνοµοσχεδίου, οι συµβολαιογράφοι ζητούν να µην επιβαρυνθούν άλλο τα Ειρηνοδικεία µε νέα ύλη, αλλά να µεταφερθούν σε εκείνους έναντι µικρού κόστους, οι αρµοδιότητες για τα συναινετικά διαζύγια, την έκδοση διαταγών πληρωµής και πιστοποιητικών κληρονοµητηρίου, τη σύνταξη δηλώσεων αποποίησης κληρονοµιάς κ.λπ. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου επισηµάνθηκε ότι τα Ειρηνοδικεία δεν µπορούν να εκδικάσουν το 2013 τις εκκρεµείς 25.000 υποθέσεις ούτε να ανταποκριθούν στις νέες υποθέσεις (διαζύγια, διαταγές πληρωµής κ.λπ.). Υπογραµµίστηκε ότι n επιχείρηση κατάργηση περιφερειακών ειρηνοδικείων θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους πολίτες.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: