Επιλογή Σελίδας
Εκτάσεις άνω των τεσσάρων στρεμμάτων για εκμετάλλευση αναζητούν ξένοι σε μεγάλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Ήδη είναι σημαντικό το ενδιαφέρον που καταγράφεται από Ρώσους, Κινέζους αλλά και Ισραηλινούς επενδυτές, για περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Μύκονος και η Πελοπόννησος.

Όσον αφορά τις τιμές των οικοπέδων, έχουν υποχωρήσει αισθητά, ενώ ανασταλτικός παράγοντας, σύμφωνα με τα κτηματομεσιτικά γραφεία, είναι οι συνεχείς μεταβολές στο φορολογικό σύστημα και η μη ύπαρξη σταθερού συστήματος είσπραξης των φόρων στην ακίνητη περιουσία.

Κρούσεις από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού έχουν αρχίσει να δέχονται τα μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία της Κρήτης. Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Απ. Κριαρά, “υπάρχουν πολλές ισραηλινές αλλά και ρώσικες εταιρίες που αναζητούν μεγάλες εκτάσεις στην Κρήτη – συνήθως άνω των τεσσάρων στρεμμάτων- προκειμένου να κατασκευάσουν συγκροτήματα κατοικιών. Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των οικοπέδων στην Κρήτη έχουν υποχωρήσει κατά 30%, ενώ μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον ήταν αρκετά υποτονικό”. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στην Ελούντα ή στο Λασίθι μια κατοικία που κόστιζε 3.200.000, τώρα πουλιέται 2.500.000 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ηράκλειο μια έκταση 90 στρεμμ. η οποία πωλούνταν 15 εκατ. ευρώ, τώρα πωλείται 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της τοπικής κτηματαγοράς, οι ξένοι πάντα αποτελούσαν τη μεγάλη αγοραστική δύναμη του νησιού. Είναι ενδεικτικό ότι στα Χανιά, στο χωριό Ανύδρη, το 94% των οικιών ανήκουν σήμερα σε Γερμανούς, ενώ στην περιοχή του Αποκόρωνα, βορείως της Γεωργιουπόλεως, εκτιμάται ότι την τελευταία πενταετία περίπου 10.000 ξένοι έχουν αγοράσει κατοικία.

Χαλκιδική

Η Κασσάνδρα αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ρώσων επενδυτών, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται η Σιθωνία, καθώς και οι περιοχές προ της χερσονήσου του ’θω, Ιερισσός, Ουρανούπολη και Αμμουλιανή. Αρκετοί από αυτούς προτιμούν αγροτεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων για να είναι οικοδομήσιμα, αλλά και εξοχικές κατοικίες εκεί που σκάει το κύμα. Όσον αφορά τις τιμές στην Κασσάνδρα, τα αγροτεμάχια πωλούνται από 15.000 έως 35.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι τιμές των οικοπέδων ξεκινούν από 60.000 ευρώ. Ωστόσο, δε λείπουν κι αυτά που πωλούνται προς 100.000, 120.000 ή ακόμη και προς 150.000 ευρώ.

Αργολίδα

Ο πιο ακριβός νομός της Πελοποννήσου είναι η Αργολίδα. Λογικό, αν υπολογίσει κάποιος πως στα όριά της βρίσκονται περιοχές ιδιαίτερα ελκυστικές για επώνυμους αγοραστές, όπως το Πόρτο Χέλι και το Ναύπλιο. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο νομό κυμαίνονται από 1.500 έως 5.100 ευρώ το τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι 2.700-2.850 ευρώ το τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 75 έως 760 ευρώ το τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 4 έως 30 ευρώ το τ.μ., με τον μέσο όρο στα 18 ευρώ το τ.μ.

Λακωνία

Χωρίς τη μεγάλη προσφορά άλλων περιοχών, στη Λακωνία το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο Γύθειο και τη Μάνη. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί κατασκευαστές προχώρησαν στη δημιουργία εξοχικών κατοικιών περιφερειακά του Γυθείου, ειδικότερα στις περιοχές Μαυροβούνι, Σελινίτσα (2 χλμ. μετά το Γύθειο στο δρόμο προς τη Μονεμβασιά) και Βαθύ (8 χλμ. από το Γύθειο). Πρόκειται για πέτρινες κατοικίες με εμβαδόν από 70 έως 110 τ.μ. Οι τιμές πώλησής τους κυμαίνονται ενδεικτικά από 2.000 έως 2.200 ευρώ το τ.μ., ανάλογα πάντα με τη θέση τους και την έκταση του οικοπέδου που τους αντιστοιχεί.

Στη Μέσα Μάνη οι υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν κυρίως παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο νομό κυμαίνονται ενδεικτικά από 1.340 έως 4.000 ευρώ ανά τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι 2.050-2.140 ευρώ το τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, για αυτά που είναι εντός σχεδίου οι τιμές διαμορφώνονται από 60 έως 430 ευρώ το τ.μ. και για τα αγροτεμάχια από 8 έως 60 ευρώ το τ.μ., με τον μέσο όρο στα 16-30 ευρώ ανά τ.μ.

Κορινθία

Η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα μέσω της Εθνικής Οδού καθιστά το Νομό Κορινθίας ιδιαίτερα προσφιλή προορισμό για την αγορά εξοχικής κατοικίας. Όπως αναφέρουν τοπικοί παράγοντες, τα τελευταία χρόνια πολλές κατοικίες της Κορινθίας, κυρίως στις περιοχές Βραχάτι, Λέχαιο, Περιγιάλι, ’σσος, Λουτράκι, έχουν αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς δεν είναι λίγοι οι Αθηναίοι που μετακόμισαν εκεί. Οι κατοικίες στο νομό πωλούνται από 900 έως 2.200 ευρώ το τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι 1.500-1.600 ευρώ το τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 60 έως 360 ευρώ και τα αγροτεμάχια από 5 έως 40 ευρώ το τ.μ., με τον μέσο όρο στα 18-20 ευρώ ανά τ.μ.

Μεσσηνία

Με την κατασκευή του “Costa Navarino”, του πρώτου μεγάλου συγκροτήματος οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης, η Μεσσηνία μπαίνει δυναμικά όχι μόνο στον τουριστικό χάρτη της Μεσογείου, αλλά και σε αυτόν του real estate. Οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο νομό διαμορφώνονται από 770 έως 2.800 ευρώ ανά τ.μ., με τον μέσο όρο να είναι 1.500-1.780 ευρώ ανά τ.μ. Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, αυτά που είναι εντός σχεδίου κυμαίνονται από 90 έως 1.160 ευρώ ανά τ.μ. και τα αγροτεμάχια από 10 έως 70 ευρώ ανά τ.μ. με τον μέσο όρο 25-35 ευρώ ανά τ.μ.

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της εξοχικής κατοικίας

Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας καταγράφονται σε έρευνα του οικονομολόγου, καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γ. Ατσαλάκη, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για την κατασκευή δύο εκατομμυρίων εξοχικών κατοικιών την επόμενη εικοσαετία, από το 2013 έως το 2032, δηλαδή 100.000 σπίτια το χρόνο. Τα συνολικά έσοδα που θα μπορούσαν να εισρεύσουν ανέρχονται σε 400 δισ. ευρώ και το καθαρό όφελος για το κράτος περί τα 240 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή των κατοικιών σε παραθαλάσσιες και παραλίμνιες δημόσιες εκτάσεις, με φυσική ομορφιά, υπό μορφή παραδοσιακών οικισμών. Στους αγοραστές θα μεταβιβάζεται το κτίριο και το δικαίωμα χρήσης της επιφάνειας του οικοπέδου για 100 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό, το έδαφος θα παραμένει στην κυριότητα του Δημοσίου και δεν θα κατηγορηθεί το κράτος για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Εν δυνάμει αγοραστές θα είναι συνταξιούχοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι άλλων χωρών, που επιθυμούν να αποκτήσουν εξοχική κατοικία αλλά και Έλληνες ενδιαφερόμενοι. Οι αγοραστές θα προέρχονται κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες, από τη Ρωσία και από άλλες ανατολικές χώρες, οι οποίες αποτελούν μια αγορά περίπου 800.000.000 πολιτών. Από αυτούς το 0,25%, δηλαδή 2.000.000, θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας την επόμενη εικοσαετία.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: