Όπως έχουμε δει, τα πλήθη συχνά μπορεί να κληθούν να σκεφτούν λύσεις σε δύσκολα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Τώρα έχουμε εντοπίσει μια προσπάθεια που έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη συλλογική επίλυση προβλημάτων για την αντιμετώπιση της στέγασης για τους φτωχούς. Το σπίτι των 300 δολαρίων είναι μια προσπάθεια που αποσκοπεί στο σχεδιασμό λειτουργικών κατοικιών για κάποιες από τις φτωχότερες κατηγορίες ανθρώπων του κόσμου.
Το εγχείρημα “Σπίτι των 300 δολαρίων” ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011 και έχει ως στόχο να ”σχεδιάσει μια απλή κατοικία που να μπορεί να κατασκευαστεί με λιγότερα από $ 300 και η οποία θα διατηρεί μια οικογένεια ασφαλή, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στα μέλη της να κοιμούνται τη νύχτα και να τους παρέχει προστασία από τα καιρικά φαινόμενα καθώς και μια αίσθηση αξιοπρέπειας” σύμφωνα με τα λεγόμενα στην ιστοσελίδα των εμπνευστών της ιδέας. Το έργο άρχισε πράγματι ως πρόκληση για τις επιχειρήσεις από μια δημοσίευση στο blog του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, από τον καθηγητή Vijay (V.G.) Govindarajan μαζί με τον Christian Sarkar. Μάλιστα δόθηκε και χορηγία από το Κέντρο Ingersoll Rand για την ενεργειακή απόδοση και την αειφορία για τηνανάδειξη της καλύτερης ιδέας. Στις 26 Μαΐου 2011 σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, φοιτητές και άλλοι υπέβαλλαν τις προτάσεις τους στην ιστοσελίδα, που φιλοξενείται στην πλατφόρμα jovoto. Στις 15 Ιουνίου 2011 ολοκληρώθηκε η διαιδικασία ανάδειξης των νικητών η οποία έγινε από την online κοινότητα και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των κριτών. Τα βραβεία συνολικής αξίας 25.000 δολαρίων, μοιράστηκαν σε 16 νικητές, συμπεριλαμβανομένων δύο εβδομάδων σε εργαστήριο για την οικοδόμηση έξι διαφορετικών πραγματικών πρωτοτύπων του σπιτιού των 300 δολαρίων ώστε να καταστήσουν λειτουργική μια κοινωνική επιχείρηση να το κατασκευάζει και να το διανείμει.
Ο καθηγητής Govindarajan τονίζει: ”Θέλουμε οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες να εκλάβουν αυτό το εγχείρημα ως μια επιχειρηματική ευκαιρία, όχι ως μελέτη περίπτωσης φιλανθρωπίας. Αυτή η σχεδιαστική πρόκληση θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ανθρώπους με καινοτόμες ιδεές για να επικεντρωθούν σε μια μεγάλη μη-εξυπηρετούμενη αγορά που περιμένει να δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο”. Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από την έλειψη στέγης και το εγχείρημα αυτό ευελπιστεί να δώσει λύση στο πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα και μια νέα ευκαιρία συλλογικής επιχειρηματικότητας.