Επιλογή Σελίδας

Μια νέα πόλη για 300.000 κατοίκους, χτισμένη σε ένα τεχνητό νησί έξω από την Κωνσταντινούπολη είναι η λύση της τουρκικής κυβέρνησης στο πρόβλημα της αξιοποίησης του χώματος εξώρρυξης από τη διάνοιξη της δεύτερης διώρυγας στη πόλη. 

Η τοπική κατασκευαστική Serdar Inan ανέθεσε το σχεδιασμό του έργου στον Dror Benshetrit. Το ανάγλυφο θα διαμορφώνεται από 6 τεχνητούς γεωδετικούς θόλους που θα καλύπτονται από ένα ισχυρό αλλά ελαφρύ πλέγμα, δημιουργώντας έτσι ισάριθμους λόφους σε κυκλική διάταξη γύρω από μια κεντρική “κοιλάδα”. Οι κατοικίες θα είναι ενσωματομένες στο ανάγλυφο των λόφων και απόλυτως εναρμονισμές με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. 

Στην κεντρική “κοιλάδα” θα βρίσκονται οι δημόσιοι χώροι, όπως πάρκα, ενώ στο εσωτερικό του κάθε λόφου θα βρίσκονται χώροι όπως εκπαιδευτικά ή αθλητικά κέντρα, κτιρια γραφείων κα.

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενεργειακή πλευρά του έργου, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει ότι και οι 6 θόλοι όταν λειτουργούν θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που θα καταναλώνουν.  Το νησί συνολικά θα εκτείνεται σε μια κυκλική έκταση με διάμετρο 3ων χμ. και το ύψος των λόφων θα κυμαίνεται από 230 ως 400 μέτρα.

error: Content is protected !!