Επιλογή Σελίδας

Ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή, έχασε σημαντικά στελέχη του, έγραψε και έσβησε πολλές φορές τον προϋπολογισμό, ζήτησε -και ευτυχώς βρήκε- περισσότερους εθελοντές και το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους άνοιξε αυλαία στον Πύργο Ηλείας.

Μέχρι το Σάββατο μικροί και μεγάλοι θα απολαύσουν στο θέατρο «Απόλλων» ταινίες που δημιούργησαν επαγγελματίες με θέμα τα παιδιά, τις δυσκολίες και τις χαρές τους, αλλά και ταινίες που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά, στην παράλληλη διοργάνωση, την 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Η φρεσκάδα και η δημιουργικότητα μικρών και μεγάλων δίνουν τη δική τους απάντηση στην κρίση με πληθώρα ταινιών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας, συμμετοχής, εθελοντισμού, εφευρετικότητας. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι στην 11η Camera Zizanio συμμετέχουν 269 ταινίες από όλο τον κόσμο, από τις οποίες 71 δημιούργησαν μαθητές ελληνικών σχολείων. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπεύθυνους της διοργάνωσης, εξαιρετικά μεγάλη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η συμμετοχή ταινιών από σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μικρή, αλλά συνεχώς αυξανόμενη είναι η παρουσία ταινιών που έγιναν από νηπιαγωγεία.

Η θεματολογία των ταινιών που έφτιαξαν παιδιά ποικίλλει, κυριαρχούν ωστόσο αναφορές στην οικονομική κρίση, στα παιδιά-μετανάστες, στους φόβους και στις προσδοκίες τους.

Στο 14ο Φεστιβάλ Ολυμπίας διαγωνίζονται 45 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων, ντοκιμαντέρ, από 26 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για τα τμήματα μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων είναι ο Μανούσος Μανουσάκης, ενώ για το τμήμα ντοκιμαντέρ Kids & Dogs ο Λευτέρης Χαρωνίτης. Συμμετέχουν ακόμη στην πρώτη οι: Κ. Κάβαναγκ (ΗΠΑ), Τζ. Πάρσονς (Αγγλία), Μ. Ράισεβιτς (Σερβία), Π. Κατσάπα (Πορτογαλία), με γραμματέα τον αρχαιολόγο Κ. Πασχαλίδη και στη δεύτερη οι: Ντ. Κρούικ (Ολλανδία), Μ. Λυκούδης με γραμματέα τον διεθνολόγο Μ. Μελισσουργό.

Οι επιτροπές θα απονείμουν μια σειρά βραβείων, ενώ τις ταινίες θα κρίνει και μια επιτροπή παιδιών από σχολεία της περιοχής. Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων γίνονται εργαστήρια ντοκιμαντέρ, σκηνοθεσίας-μοντάζ, animation, που απευθύνονται σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων, καθώς και άλλα παρόμοια για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, ενώ δίνονται παραστάσεις, συναυλίες και σεμινάρια αθλητικού περιεχομένου.

error: Content is protected !!