Κατά το πρώτο τρίμηνο αναμένονται οι διαγωνισμοί για την πώληση έως και 35 δημοσίων ακινήτων, που εδώ και αρκετό διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο για την άντληση κεφαλαίων. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Κώστας Μητρόπουλος, επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σημείο αναφοράς θα αποτελέσει βέβαια ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ελληνικού, για το οποίο ευελπιστεί να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Ασφαλώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αξίες των ακινήτων που θα διατεθούν αποτελούν έναν «άγνωστο Χ», δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της χώρας στερείται πλέον επαρκούς αριθμού αγοραπωλησιών, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο δείγμα. Επιπλέον, θεωρείται λίαν αμφίβολη η επίτευξη ικανοποιητικών αποτιμήσεων και συνεπώς και προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές έως τότε.
Ταυτόχρονα βέβαια, αντίστοιχες κινήσεις δρομολογούν και άλλες χώρες της νοτίου Ευρώπης, κυρίως η Ιταλία, η οποία, δρώντας υπό την ασφυκτική πίεση των υψηλότατων επιτοκίων με τα οποία δανείζεται τις τελευταίες εβδομάδες, καλείται να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και από άλλες πηγές. Μία τέτοια θα είναι η κρατική ακίνητη περιουσία, με την κυβέρνηση Μόντι να στοχεύει στην άντληση ενός ποσού της τάξεως των 25 έως 30 δισ. ευρώ έως το 2020. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται αυτή την περίοδο οι ιταλικές αρχές, σχεδόν το 50% των πωλήσεων θα αφορά κατοικίες.
Κάποιοι αναλυτές έχουν πάντως εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, κυρίως όσον αφορά τις συνέπειες που θα έχουν τέτοιες μαζικές πωλήσεις στην, ούτως ή άλλως σε κάμψη, αγορά κατοικίας της Ιταλίας. Στο Μιλάνο για παράδειγμα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 4,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι το τίμημα που θα μπορέσει τελικά να εισπράξει η κυβέρνηση μάλλον θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, σε σχέση με την πραγματική αξία των προς πώληση ακινήτων.
Επιπλέον, πολλά ακίνητα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, όντας ερειπωμένα επί χρόνια. Καθόλου τυχαία, ο κ. Στέφανο Σαλέρα, επικεφαλής της υπηρεσίας που ελέγχει την πλειοψηφία των κρατικών ακινήτων που θα αποδεσμευτούν, ανέφερε πρόσφατα ότι θα πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία των ακινήτων, βελτίωση της κατάστασής τους και στη συνέχεια να ακολουθήσει η πώλησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η σύσταση ενός επενδυτικού κεφαλαίου, που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να ανακαινιστούν τα ακίνητα πριν από την πώλησή τους.