Επιλογή Σελίδας

Εγκαινιάζεται σήμερα 16 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) η έκθεση με τίτλο «Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος. 

Από το 1912, η αλλαγή της εικόνας της πόλης υπήρξε πολυσήμαντη, πολυδιάστατη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Γεγονότα, όπως ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η μελέτη και η εφαρμογή του νέου σχεδίου, η ανοικοδόμηση, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση, τα μεγάλα έργα της δεκαετίας 1955-1965, η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και οι γενικοί οικοδομικοί κανονισμοί αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης και αφετηρίες για μια διεξοδική ανάλυση και παρουσίαση της αρχιτεκτονικής της. H μετεξέλιξη του εκλεκτισμού –κυρίαρχου αρχιτεκτονικού ρεύματος στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας– σε μια ποικιλία τύπων και μορφών στενά συνδεδεμένων με την νεοελληνική πραγματικότητα, αλλά και τη διεθνή αρχιτεκτονική επικαιρότητα (μοντέρνο κίνημα, Art Déco), σηματοδοτεί τη σταδιακή μεταβολή μιας πόλης, πάντοτε ανοιχτής σε νέες ιδέες. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιασθούν έργα σημαντικών αρχιτεκτόνων του 20ου αιώνα μέσα από αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες, έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά αρχεία. 

Στόχος της είναι να παρουσιάσει την εικονογραφία της πόλης, μέσα από τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά  των κτηρίων της.

Την μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη της έκθεσης έχει ο αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής, Βασίλης Κολώνας με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος  MSc, Σωτηρίας Αλεξιάδου.

Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση θ ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 18 Οκτωβρίου, ενώ θα διαρκέσει ως τις 25 Νοεμβρίου 2012.

error: Content is protected !!