Ανακοινώθηκαν οι 10 ιδέες που προκρίθηκαν στον “τελικό” της Τετάρτης στο Μικρό Πρίγκηπα, απο τις 37 που συνολικά κατατέθηκαν εμπρόθεσμα!
Ο διαγωνισμός Rising Ideas-Startup Competition διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πάτρα με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Week – GEW) και έχει ως στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό, να δικτυωθούν και να εξελιχθούν.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού έληξε στις 20 Νοεμβρίου με την υποβολή 37 επιχειρηματικών προτάσεων, στην πλειοψηφία τους εξαιρετικού επιπέδου, γεγονός που έδειξε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με καινοτόμα επιχειρηματική σκέψη, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι μία μικρή ώθηση μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του ΕΣΥΝΕΔΕ για να τους δώσουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις ιδέες τους σε επιχειρήσεις.
Στη δεύτερη φάση προκρίθηκαν 10 επιχειρηματικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν οι αντίστοιχες ομάδες στο Rising Ideas – Pitching Event, live μπροστά σε κοινό και κριτές.
Οι προτάσεις αυτές αξιολογήθηκαν με βάση:
- Πόσο καινοτόμα είναι η υπηρεσία ή το προϊόν;
- Τι δυνατότητες επέκτασης έχει;
- Σε ποιο στάδιο εξέλιξης είναι η επιχειρηματική ιδέα;
- Υπάρχει proof of concept;
Η κριτική επιτροπή που τις αξιολόγησε ήταν:
- Ντία Ζαχαροπούλου-Στούμπου, Επιχειρηματίας, Βοηθός Περιφερειάρχη ΠΔΕ (Πολιτισμού , Αθλητισμού κ Εθελοντισμού Αχαΐας)
- Βασίλης Τσαγκάρης, CEO Irida Labs
- Αποστόλης Αϊβαλής, Business Strategy Mentor – Serial Entrepreneur
- Γεώργιος Παυλίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
- Μιχαήλ Δημητρόπουλος, Investment Manager Piraeus VC-PE Group
- Νίκος Αντωνίου, Investment manager P J Tech Catalyst
- Παναγιώτης Παπαγαπίου, Business Mentor, Epathlon Co-founder
Οι δέκα ομάδες που προκρίθηκαν από την διαδικασία αξιολόγησης και είναι σήμερα εδώ μαζί μας, με τυχαία σειρά, είναι οι ακόλουθες:
Mageca:
H Γαλάτεια Γεωργοπούλου και ο Αντώνης Αργυρός με το Mageca, συγκεντρώνουν για πρώτη φορά, προγραμματιστές, κατασκευαστές αισθητήρων και τελικούς χρήστες σε μια πλατφόρμα. Το Mageca αποτελεί το πρώτο κατάστημα με εφαρμογές HCl και είναι σημείο αναφοράς για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει, να κατανοήσει και να εξερευνήσει.
Flexible-Graphene Idea:
Η ομάδα αποτελείται από 4 συνεργαζόμενα μέλη του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής). Η προτεινόμενη καινοτόμα τους επιχειρηματική ιδέα είναι η δημιουργία εύκαμπτων οθονών υψηλής απόδοσης από γραφένιο.
Sec:
5 φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών καινοτομούν δημιουργώντας το SEC. Το SEC είναι μια mobile εφαρμογή για smartphones, tablets και κάθε άλλη έξυπνη συσκευή με κάμερα, που αφορά στη διαδικασία καταμέτρησης και συλλογής αποδείξεων.
DominoStyle:
Η ομάδα και αποτελείται από 4 απόφοιτους από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών καιΤεχνολογίας Υπολογιστών και Μηχανικών Η/Υ. Η ιδέα τους είναι η δημιουργία μιας διακαναλικής (online – offline) πλατφόρμας πιστότητας που διασυνδέει fashion brands / ανεξάρτητους σχεδιαστές μόδας με τους καταναλωτές.
Homespitality:
Το Homespitality είναι η πρώτη “sharing economy” διαδικτυακή πλατφόρμα για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Η ομάδα αποτελείται από τρεις νέους φιλόδοξους επιστήμονες στο χώρο της Τεχνολογίας των Η/Υ και της διοίκησης των επιχειρήσεων.
Prosvasis:
Mια μικρή ομάδα παθιασμένων technologists με 5 χρόνια εκπαίδευση, όρεξη και νέες ιδέες για ένα καλύτερο αύριο, προτείνουν την δημιουργία ενός online ταξιδιωτικού οδηγού για άτομα με αναπηρία για το πού και πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση.
Lighthouse Solar System:
Η επιχειρηματική ιδέα αναφέρεται στη κατασκευή, διάθεση, εγκατάσταση και υποστήριξη, συγκεντρωτικών θερμικών ηλιακών συλλεκτών υψηλών θερμοκρασιών και απόδοσης, ώστε να είναι δυνατόν να υποστηριχθούν οικιακά συστήματα θέρμανσης, ξενοδοχεία, εργοστάσια, θερμοκήπια κτλ.
New Generation Exhibit:
Η δημιουργία ενός ψηφιακού χώρου ο οποίος έχει σκοπό να στεγάσει όχι μόνο ψηφιακά συνέδρια και εκθέσεις αλλά κάθε είδους ψηφιακό γεγονός που υπάρχει στην ευρύτερη αγορά είναι το αντικείμενο της επιχειρηματικής αυτής ιδέας.
eco – cell:
Πρόκειται για μια τεχνολογική πατέντα η οποία εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του κινητού τηλεφώνου νέας γενιάς (smartphone) με σκοπό την αέναη φόρτιση της μπαταρίας του. Με αυτόν τον τρόπο το κινητό δεν ξεμένει ποτέ από μπαταρία.
Σχολή ιππασίας Πατρών:
Μια φάρμα η οποία προσφέρει επισκεψιμότητα του ίδιου του χώρου της φάρμας, εκμάθηση ιππασίας, θεραπευτική ιππασία, εναλλακτικές ψυχοθεραπείες με τη βοήθεια των ζώων, εκπαίδευση αλόγων, εκπαίδευση σκύλων και παραγωγή & εμπορία παραδοσιακών προϊόντων.
Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους για να διεκδικήσουν ένα από τα έπαθλα στο Live Pitching Event, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 17:00, στον Μικρό Πρίγκηπα (Ρήγα Φεραίου 150).
Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.gewpatras.org