Επιλογή Σελίδας

Υποχρεωμένοι να δηλώσουν τους ημιυπαίθριους που τακτοποίησαν φέτος είναι οι ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση ενώ τα αυθαίρετα θα δηλωθούν το 2013. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, διευκρινίζονται τα εξής σε σχέση με τους τακτοποιούμενους χώρους και τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος:

Χώροι κατοικίας για τους οποίους δηλώθηκε αλλαγή χρήσης (ημιυπαίθριοι κλπ.) κατά τα έτη 2010 και 2011 θα δηλωθούν στη σελίδα 3 των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (Ε1) που υποβάλλονται εφέτος (ΠΟΛ 1126/2011), προσαυξάνοντας των εμβαδόν των κατοικιών.

Χώροι κατοικίας που δηλώθηκαν ως αυθαίρετοι κατά το έτος 2011 και 2012 θα προστεθούν στη φορολογική δήλωση του έτους 2013, σύμφωνα με διάταξη που προωθείται τώρα για ψήφιση στη Βουλή. 

Στο Ε9, ΦΑΠ κλπ. οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν μόνον όταν μεταβιβαστούν οι κατοικίες αυτές με πώληση ή γονική παροχή.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές στο Ε1 και αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων είναι

Πίνακας 5:

Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών. 

Πίνακας 6:

Eχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες». Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Πίνακας 7:

Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.

Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

error: Content is protected !!