Επιλογή Σελίδας

Και ξαφνικά, ο plotter δεν εκτυπώνει…

-Δημήτρης: Βρε παιδιά, μήπως είναι προβληματικό το αρχείο;

-Κατερίνα: Μα δοκιμάσαμε και από το AutoCAD και μέσω μετατροπής σε pdf.

-Δημήτρης: Δοκιμάστε από άλλο υπολογιστή!

-Κατερίνα: Και πάλι δεν τυπώνει… τι θα κάνουμε τώρα; Έχουμε παρόδοση αύριο!

-Δημήτρης: Στείλε το αρχείο στην Αργυρώ στο γραφείο της Αθήνας…

-Αργυρώ: Παιδιά δεν εκτυπώνει με τίποτα!!! Το Autocad εμφανίζει error!!!

-Κατερίνα: Μα εχθές, (8/6/2020), εκτυπώσαμε χωρίς πρόβλημα…

Στις 9/6/2020 η Microsoft κυκλοφόρησε updates για τα Windows 10, (KB4560960 και KB4557957). Στα γραφεία της e-adeia.gr όλοι οι desktop υπολογιστές έχουν εγκατεστημένες νόμιμες εκδόσεις των Windows 10. Συνεπώς, μετά από την αυτόματη αναβάθμιση των υπολογιστών εμφανίστηκε, στις 9/6/2020, το πρόβλημα εκτύπωσης, αλλά μόνο με τους plotters. Όλοι οι υπόλοιποι εκτυπωτές λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στα γραφεία μας, στην Αθήνα και στην Πάτρα, διαθέτουμε έναν Plotter HP Designjet 510, έναν HP Designjet 500 Plus και έναν HP Designjet 500. Πραγματικά αξιόπιστα μηχανήματα που λειτουργούν αδιάλειπτα για πολλά χρόνια. Στην αρχή θεωρήσαμε ότι παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στον plotter μιας και κανένας υπολογιστής δεν μπορούσε να στείλει εκτύπωση. Όταν όμως διαπιστώσαμε ότι συμβαίνει το ίδιο σε όλους τους plotters τότε αμέσως καταλάβαμε ότι κάτι συμβαίνει με τους drivers. Με τη βοήθεια της συνεργαζόμενης εταιρείας IT, www.leasetech.gr, αρχίσαμε να αναζητούμε πληροφορίες στη Microsoft, σε forums και σε ιστοσελίδες που ασχολούνται με σχετικά θέματα. Πράγματι, το θέμα είχε δημοσιευτεί και άρχισε να παίρνει διαστάσεις στις 12/6. Κυρίως αφορούσε άλλου είδους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας Printer Control Language (PCL), 5 ή 6, Type 3. Όμως, αφενός μεν δεν υπήρχε λύση, αφετέρου κάποιοι plotters χρησιμοποιούν HPGL2.

Τελικά μετά από αρκετές δοκιμές, ακόμα και δοκιμή απεγκατάστασης των ενημερώσεων, καταλήξαμε στις παρακάτω λύσεις.

1) Για τους DesignJet 510

Οι επίσημοι drivers του συγκεκριμένου μοντέλου από την HP ανανεώθηκαν τελευταία φορά στις 17/4/2013, (έκδοση 8.10), για τα συστήματα που χρησιμοποιούν Windows 10 64bit, ενώ για τα 32bit συστήματα στις 18/9/2015, (έκδοση 7.10). Αυτοί οι drivers δεν λειτουργούν πλέον. Αναζητώντας πληροφορίες, μέσω της υποστήριξης πελατών της Autodesk, ανακαλύψαμε αυτό το άρθρο, HP printer errors with AutoCAD, που δημοσιεύτηκε στις 21/4/2020.

Στο τέλος του άρθρου παρέχεται αρχείο που περιέχει universal drivers της HP για εκτυπωτές που χρησιμοποιούν HPGL2. Ο δικός μας Designjet 510 συνδέεται μέσω κάρτας δικτύου ώστε να είναι προσβάσιμος από όλους τους υπολογιστές μας. Για την εγκατάσταση, ακολουθήσαμε τη συνηθισμένη διαδικασία προσθήκης εκτυπωτή, (Add a printer or scanner) και επιλέξαμε The printer that I want isn’t listed. Στη φόρμα που εμφανίζεται επιλέγουμε “Add a local printer or network printer with manual settings”.

Στη συνέχεια επιλέγουμε “Create a new port” και ο ζητούμενος τύπος είναι “Standard TCP/IP Port”. Στην επόμενη φόρμα δηλώνουμε τη διεύθυνση IP του plotter και αφού πατήσουμε Next στη συνέχεια επιλέγουμε “Have disk” για να εντοπίσουμε τον επιθυμητό driver. Επιλέγουμε τον HP Designjet Universal Print Driver x64 HPGL και προχωράμε την εγκατάσταση ώσπου να ολοκληρωθεί. Έτσι ο HP Designjet 510 μπορεί να λειτουργήσει ξανά και να εκτυπώνει από υπολογιστές με Windows 10, τόσο μέσω AutoCAD όσο και μέσω Adobe Reader, (όταν πρόκειται για αρχεία pdf).

2) Για τους DesignJet 500

Οι επίσημοι drivers του συγκεκριμένου μοντέλου από την HP ανανεώθηκαν τελευταία φορά στις 17/4/2013, (έκδοση 8.10), για τα συστήματα που χρησιμοποιούν Windows 10 64bit, ενώ για τα 32bit συστήματα στις 18/9/2015, (έκδοση 7.10). Αυτοί οι drivers δεν λειτουργούν πλέον. Επίσης, οι universal drivers της HP δεν λειτουργούν με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Η λύση στην οποία καταλήξαμε είναι η εγκατάσταση στον server της εταιρείας μας ενός virtual machine, (vm), με λειτουργικό Windows 7. Αντίστοιχα η εγκατάσταση μπορεί να γίνει και σε έναν παλαιό υπολογιστή. Αφού ενεργοποιήσαμε την εγκατάσταση των Windows 7, πήγαμε στο μενού εγκατάστασης νέου εκτυπωτή και εγκαταστήσαμε τον οδηγό για 32bit ή 64bit έκδοση Windows 7. Οι drivers υπάρχουν στον ιστότοπο της HP, όμως πρέπει να επιλέξετε χώρα United States, διαφορετικά δεν θα εμφανιστούν.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, δηλώνουμε τον εκτυπωτή ως κοινόχρηστο. Δεν πρέπει να επιλέξουμε το “Render print jobs on client computers”, ώστε αυτή η εργασία να γίνεται πάντα στον υπολογιστή με τα Windows 7.  Προσοχή όμως! Πρέπει στο σύστημα των Windows 7 να έχουμε δημιουργήσει έναν τουλάχιστον χρήστη και οπωσδήποτε να δηλώσουμε και password.

Τέλος, σε κάθε υπολογιστή με Windows 10 από τον οποίο θέλουμε να εκτυπώνουμε, κάνουμε εγκατάσταση νέου εκτυπωτή και επιλέγουμε “Select a shared printer by name”. Αφού επιλέξουμε τον υπολογιστή ή vm με τα Windows 7, θα ζητηθεί username & password για να συνδεθούμε και εμφανίζεται ο κοινόχρηστος εκτυπωτής. Τον επιλέγουμε και αφού ολοκληρώσουμε τις ρυθμίσεις του το σύστημα είναι έτοιμο να εκτυπώσει. Με αυτού του είδους την εγκατάσταση μπορούμε να εκτυπώσουμε μόνο αρχεία pdf και όχι μέσω AutoCAD.

Βέβαια, ελπίζουμε πως η Microsoft θα διορθώσει αυτό το πρόβλημα, όμως είναι πιθανό οι παλαιότεροι εκτυπωτές ή plotters που δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρείες παραγωγής να μην συμπεριλαμβάνονται στην επίλυση. Πιθανότατα οι εταιρείες εκτυπωτών να ενημερώσουν του drivers, αλλά και πάλι για μοντέλα που υποστηρίζουν.

Ο Δημήτρης είναι ένας από τους ιδρυτές του e-adeia.gr και της εταιρείας ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ Ο.Ε. (www.antiseismic.gr). Του αρέσει να λύνει προβλήματα και να προάγει την επιστήμη του μηχανικού μέσω της καινοτομίας.

Δημήτρης Μουρτζούχος

Πολιτικός Μηχανικός

error: Content is protected !!