Επιλογή Σελίδας

Tο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Ομάδα Αρένα παρουσιάζουν την παράσταση «Όνειρα», του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα εξαιρετικά δυνατό και πρωτότυπο θέαμα, βασισμένο επάνω στις ονειρικές σκηνές και στις σκηνές φαντασμάτων των έργων του κορυφαίου δραματουργού.

Πρόκειται για μια επιλογή ονείρων αλλά και παραισθήσεων από τα πολιτικά έργα του Σαίξπηρ, με τα οποία επιδιώκεται η διερεύνηση της έννοιας της εξουσίας, των τύψεων, των επιθυμιών, των εμμονών, του φόβου και του ιλίγγου.

Κάτω από αυτό το συγκεκριμένο θεματικό πρίσμα, τα όνειρα και τα φαντάσματα που συναντάμε σε πέντε κορυφαία ιστορικά δράματα και τραγωδίες του Σαίξπηρ- Άμλετ, Ιούλιος Καίσαρας, Κυμβελίνος, Μακμπέθ, Ριχάρδος ΙΙΙ- ζωντανεύουν στη σκηνή, όχι μόνο ως εσώτερα ψυχολογικά τοπία των ηρώων, αλλά και ως σύμβολα και φορείς αρχετύπων, όπως επίσης και ως κοινοί τόποι του συλλογικού ασυνείδητου. Αποτελούν άραγε και κομμάτια δικά μας; Αναγνωρίζουμε κάποιο δικό μας βίωμα σε αυτά; Έχουμε δει τα ίδια, ή αντίστοιχα σύμβολα στον ύπνο μας;

Με μαγικό τρόπο μέσα απ’ τα όνειρα ο συγγραφέας κατορθώνει να μεγεθύνει τα συναισθήματα των ηρώων του, μετατρέποντάς τα από προσωπικά σε καθολικά, από ατομικά, σε σύμβολα της ανθρωπότητας. Πλάσματα του μύθου και της φαντασίας του συγγραφέα, όπως φαντάσματα, νεράιδες, μάγισσες, λυκάνθρωποι, ακέφαλα σώματα, συνθέτουν ένα σύμπαν μαζί με τους ήρωες, όπου το όνειρο περιπλέκεται με την αληθινή ζωή, ενώ χάνονται τα όρια μεταξύ τους.

Αυτό είναι το δεύτερο εγχείρημα της Ομάδας Αρένα επάνω στον Σαίξπηρ, μετά από την παράσταση «Τίτος Ανδρόνικος» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Τέχνης της Οδού Φρυνίχου.

Στην παράσταση συνυπάρχουν η μουσική performance και το video art με τη θεατρική πράξη, με σκοπό να μεταφέρουν στο θεατή την ατμόσφαιρα του παραμυθένιου και μαγικού, αλλά και υποβλητικού κόσμου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μέσα σ’ ένα σκηνικό που χωρίζεται σε πεδία τα οποία αναφέρονται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης: αέρας, γη, νερό, φωτιά.

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, μουσικός της Ομάδας Αρένα, έχει δημιουργήσει ένα ηχητικό σύμπαν με μουσική την οποία ερμηνεύει ζωντανά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το σπάνιο και μυστηριώδες μουσικό όργανο θέρεμιν, ή αλλιώς αιθερόφωνο, ο ήχος του οποίου ακολουθεί ένα μεγάλο μέρος της παράστασης, αλλά και τα αντικείμενα με τα οποία πραγματοποιούνται οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί (μαχαίρια, μπουκάλια, ποτήρια, κ.α.). Ο φωτιστής Νίκος Σωτηρόπουλος έχει σχεδιάσει τον ιδιότυπο φωτισμό, εμπνευσμένος από το στυλ του γερμανικού εξπρεσιονισμού των αρχών του 20ου αιώνα.

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός του θεάματος Αλέξανδρος Σωτηρίου, έχει αναλάβει τα ηνία αυτού του προκλητικού εγχειρήματος.

Η ηθοποιός Εύα Σιμάτου, ενσαρκώνει τους γυναικείους ρόλους, ενώ ταυτόχρονα υπογράφει και τη μετάφραση των αποσπασμάτων των έργων του Σαίξπηρ που ακούγονται στην παράσταση.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Εύα Σιμάτου, Λάζαρος Βαρτάνης, Χρήστος Τζιώτας, Γιάννης Μυλωνάς, Αλέξανδρος Σωτηρίου κ.α.

Ομάδα Αρένα

«ΟΝΕΙΡΑ»

Are we such stuff as dreams are made on?

του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Από Δευτέρα 5 Μαρτίου έως Τρίτη 24 Απριλίου 2012

κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

error: Content is protected !!