Επιλογή Σελίδας
“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε για μία ακόμη φορά, ότι είναι αναγκαία η ριζική μεταβολή του αναπτυξιακού προτύπου των σύγχρονων κοινωνιών” δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, με την ευκαιρία της 40ης επετείου εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το θέμα της οποίας για το 2012 είναι “Πράσινη Οικονομία: Μήπως σε περιλαμβάνει;”

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι “το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτεθειμένη στη δίνη της διεθνούς κρίσης καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη να αρχίσει από τη χώρα μας η απαλλαγή από νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, που ευθύνονται για τη σημερινή πραγματικότητα. Επιβάλλεται η Ελλάδα να γίνει ο προπομπός και ο καταλύτης μιας διαρκούς σύγκρουσης των υγειών παραγωγικών δυνάμεων της επιστήμης και της εργασίας, με τις δυνάμεις των μεταπρατών και των κερδοσκόπων, μέχρι ο παρασιτισμός να ηττηθεί κατά κράτος και να πάψουν οι δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, να κινούν τα νήματα της παγκόσμιας σφαίρας και των τοπικών κοινωνιών.  

Στην δική μας αντίληψη η Πράσινη οικονομία δεν είναι ούτε μπορεί να γίνει σλόγκαν πολιτικών σκοπιμοτήτων και συγκυριών. Αντιθέτως ταυτιζόμαστε απόλυτα με τον ορισμό, που δίνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο Πράσινη Οικονομία είναι η αειφόρος διαχείριση των κοινών πόρων, που οδηγεί στη σταθερή βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και που μειώνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις οικολογικές ελλείψεις”.  

Επίσης, το ΤΕΕ σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη έχει δρομολογήσει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διέξοδο της χώρας από το τέλμα της κρίσης. “Οι έλληνες διπλωματούχοι μηχανικοί εργαζόμαστε για την διαμόρφωση και εν συνεχεία την οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, με αιχμή τη γνώση, την καινοτομία,  την ποιότητα των έργων και προγραμμάτων και παράλληλα την ορθολογική διαχείριση των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά την δική μας αντίληψη λοιπόν η Πράσινη οικονομία περιλαμβάνει όλες τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις κακές νοοτροπίες και  τις πρακτικές των δυνάμεων του χθες. Αταλάντευτος στόχος μας είναι η ισόρροπη και αξιοβίωτη ανάπτυξη, που αξιοποιεί και δεν καταστρέφει τους φυσικούς πόρους, που  προασπίζεται και δεν παραδίδει έρμαιο στις δυνάμεις του κέρδους το συλλογικό περιβαλλοντικό μας απόθεμα”.

error: Content is protected !!