Επιλογή Σελίδας

Εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στη διάσημη παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά την πρόσφατη Διάσκεψη για τη Γη, για να απευθύνουν προς τους ηγέτες των κρατών ένα αίτημα: να σταματήσει η επιδότηση των ορυκτών καυσίμων.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων διάσημων ηθοποιών (Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Στέφεν Φραϊ κ.α.), συνυπέγραψαν την προσπάθειά τους μέσω του διαδικτύου. Όλοι αυτοί υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, η βιομηχανία στην οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιδοτείται με περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως !

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του θερμοκηπίου, θα πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειές όλων σε ότι αφορά την ενεργειακή χρήση κατά τον 21ο αιώνα» υποστηρίζει ο Steve Kretzmann, ιδρυτής μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη διεθνή αλλαγή στη χρήση του πετρελαίου. Ωστόσο, προσθέτει «σε πρώτη φάση θα πρέπει να σταματήσει να ρέει δημόσιο χρήμα προς τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων».

Οι εκτιμήσεις για το ύψος των επιδοτήσεων ποικίλει. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρει πως διεθνώς 409 δισεκατομμύρια δολάρια διέρρευσαν από τα κυβερνητικά στα ταμεία της βιομηχανία ορυκτών καυσίμων με μορφή επιδοτήσεων της κατανάλωσης κατά το 2010, με στόχο να καταστούν περισσότερο προσιτές οι τιμές των καυσίμων στον καταναλωτή. Μια άλλη μελέτη, του Συμβουλίου Προστασίας των Φυσικών Πόρων των ΗΠΑ, εκτιμά πως οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως θα φτάσουν εφέτος στα 775 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή καυσίμων. Αλλά, κατά τους ακτιβιστές, αυτό το ποσό αντιπροσωπεύει την κορυφή του «παγόβουνου», καθώς υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από πολλές κυβερνήσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύσκολο ή ανέφικτο να υπολογιστούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις.

Την ίδια περίοδο κατά την οποία το χρήμα ρέει άφθονο προς την βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, οι επιδοτήσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, φθάνουν μόλις τα 66 δισεκατομμύρια δολάρια (2010). Κι αυτό όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η καλύτερη επιλογή για το περιβάλλον και την οικονομία. Ένα πλήθος μελετών αποδεικνύουν ότι αυτός είναι ένας τομέας έντασης εργασίας, που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας ανά μονάδα ενέργειας. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι αντίθετες απόψεις. «Σε ορισμένες χώρες οι επιδοτήσεις είναι απαραίτητες για τους λαούς και τον τρόπο ζωής τους» υποστηρίζει ο Dan Kish, αναπληρωτής αντιπρόεδρος Στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Ενέργεια στην Ουάσιγκτον.

Ανήκει στους υποστηρικτές της άποψης ότι δεν πρέπει να αλλάξει η συμφωνία για το Κλίμα, καθώς, όπως ισχυρίζεται, υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί αύξηση των τιμών ενέργειας, που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή. Ένα σημαντικό ποσοστό των επιδοτήσεων αποβλέπει στη συγκράτηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε βασικά ενεργειακά προϊόντα σε ορισμένες φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, προσθέτει. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν ακόμα να ανταγωνιστούν με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας όσον αφορά το κόστος παραγωγής, την αποτελεσματικότητα, την προσβασιμότητα και εν τέλει την ενέργεια που αποδίδουν τα ορυκτά καύσιμα, υπογραμμίζει και αναφέρει πως ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας, οι αριθμοί είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: