Επιλογή Σελίδας

Τέλος και επίσημα στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση στο Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης έβαλε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης ανακοινώνοντας την απόφαση για αποσύνδεση της κατοικίας από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της «για την άρση οποιασδήποτε σύγχυσης και ασάφειας σχετικά με το επίμαχο άρθρο 14 του Προεδρικού Διατάγματος», όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης με το Προεδρικό Διάταγμα, εισάγεται η έννοια της «Αποκλειστικής Κατοικίας» με μόνη επιτρεπόμενη χρήση την κατοικία, ενώ προτάθηκε και η «ελάφρυνση» των περιοχών Γενικής Κατοικίας από άλλες χρήσεις, προσδιορίζοντας εμβαδόν για χρήσεις καταστημάτων, υπεραγορών κ.ά. όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Δημιουργείται κατηγορία «Οροθετημένων οικισμών» για χρήσεις που επιτρέπεται να εγκαθίστανται στους οικισμούς ανάλογα με το μέγεθος, τη δυναμικότητα και το βαθμό προστασίας τους, όπως για παράδειγμα οι φούρνοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος τυπικά απαγορεύονταν εντός οικισμών.

Αποσαφηνίστηκαν, επίσης, η χρήση γης και η ενοποίηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ενιαία κατηγορία που θα βοηθήσει στην οικονομική συγκυρία, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τέλος, προτάθηκε η κατηγορία «ιδιαίτερων χρήσεων» για τη συστηματοποίηση των αστικών υποδομών, ενώ με τον τρόπο αυτόν θα προσδιοριστούν και οι χώροι ΧΥΤΑ.

Το διαμορφωμένο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος πρόκειται να σταλεί στα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, για την τελική του έγκριση.

Όπως έκανε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, το ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί εντατικές έρευνες προκειμένου να εντοπίσει όσους προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το νόμο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, χτίζοντας μετά τον Ιούλιο του 2011. «Θα βρεθούν προ εκπλήξεως», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Καλτσά, αφού γίνονται ήδη συγκριτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε χάρτες στο 100% των περιοχών.

error: Content is protected !!