Επιλογή Σελίδας
Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ε.Ε. έβαλε τέλος στην κυκλοφορία των συνηθισμένων λαμπτήρων φωτισμού ή αλλιώς των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές CO2 (κατά περίπου 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως).

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την Ε.Ε. ο φωτισμός αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και οι αποδοτικότερες τεχνολογίες φωτισμού καταναλώνουν έως και 5 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τις λιγότερο αποδοτικές.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού κατά 10-15%, εξοικονομώντας σε επίπεδο ΕΕ περίπου 40 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως (που ισοδυναμούν κατά προσέγγιση με την ετήσια κατανάλωση της Ρουμανίας).

Με τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, εκτός από τα μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά οφέλη, εκτιμάται ότι μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 50 ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένης της αξίας των λαμπτήρων).

Οι λαμπτήρες οικιακής χρήσης που δεν μπορούν να καλύψουν τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης είναι:

-Οι ημιδιαφανείς (ματ) λαμπτήρες πυράκτωσης δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις απαιτήσεις και έχουν ήδη καταργηθεί.

-Οι διαφανείς λαμπτήρες πυράκτωσης.

-Σημειώνεται, ότι έχουν καταργηθεί σταδιακά οι λαμπτήρες των 100W και άνω των 60W και άνω και τώρα καταργούνται και αυτοί των 40W και κάτω).

Τι προβλέπεται για τους λαμπτήρες ειδικής χρήσης (π.χ. λαμπάκια φούρνου, χριστουγεννιάτικα φωτάκια);

Οι λαμπτήρες ειδικής χρήσης που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από ενεργειακά αποδοτικά εναλλακτικά προϊόντα δεν θα καταργηθούν.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ

Οι επιλογές σας όσον αφορά τους λαμπτήρες είναι πολλές:

-βελτιωμένοι λαμπτήρες πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου) – είναι πλήρως ισοδύναμοι με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης από πλευράς σχήματος και ποιότητας φωτισμού, αλλά πιο αποδοτικοί
-λαμπτήρες φθορισμού μικρού μεγέθους – έχουν μεγάλη απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής
-δίοδοι εκπομπής φωτός (LED) – έχουν μεγάλη απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής μέσω της εφαρμογής της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας

Πώς μπορώ να καταλαβαίνω πόσο δυνατό είναι το φως των νέων λαμπτήρων;

Το πόσο δυνατό είναι το φως ενός λαμπτήρα συχνά εκφράζεται με την αντιστοιχία του σε watt με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, π.χ. “αυτός ο λαμπτήρας εξοικονόμησης ενέργειας 15W ισοδυναμεί με λαμπτήρα 60W”.

Ωστόσο, δεδομένου ότι μετά το 2012 οι λαμπτήρες πυράκτωσης δεν θα διατίθενται πλέον στην αγορά, χρειαζόμαστε έναν νέο τρόπο για να καταλαβαίνουμε πόσο δυνατό είναι το φως των λαμπτήρων.

H καλύτερη μονάδα μέτρησης είναι το lumen, που εκφράζει την ποσότητα του φωτός που παράγει ένας λαμπτήρας (αντί της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, όπως στην περίπτωση της ισχύος του σε watt).

Π.χ. η ποσότητα φωτός που παράγει ένας λαμπτήρας πυράκτωσης 60W είναι περίπου 750 lumen. Επομένως, για να πάρετε έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας που να παράγει εξίσου δυνατό φως, ξεχάστε την ισχύ σε watt και αναζητήστε λαμπτήρες που παρέχουν 750 lumen.

Τα lumen αναγράφονται στις συσκευασίες λαμπτήρων, οι οποίες φέρουν την ένδειξη ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ από το 1998. 

Λαμπτήρες πυράκτωσης Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (αντιστοιχίες)
100W= 1300-1400 lumen
75W= 920-970 lumen
60W= 700-750 lumen
40W= 410-430 lumen
25W= 220-230 lumen

Σύμφωνα με έρευνες, τα LED, όχι μόνο είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά έχουν και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Προσφέρουν δυνατό φως αμέσως μόλις ανάψουν και καταναλώνουν μέχρι και 90% λιγότερο ρεύμα από τις συμβατικές λάμπες.

error: Content is protected !!