Επιλογή Σελίδας
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών και πως αυτό θα καταβληθεί.

Σύμφωνα με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2012 τα έσοδα από το ειδικό τέλος ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ περίπου. Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να αποσυνδεθεί το ειδικό τέλος από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δεδομένου ότι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην εταιρία και η είσπραξή του να γίνει με ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δηλαδή, η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι θα αποστείλουν τη “δισκέτα” με τα σχετικά στοιχεία των χρηστών, με βάση την οποία οι πάροχοι υπολόγισαν το ειδικό τέλος το 2011 (καθώς και τις αλλαγές που έχουν γίνει από τους δήμους στις τιμές ζώνης) καθώς και τις διευθύνσεις των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος

Ωστόσο, ένα ακόμα θέμα που απασχολεί του ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου είναι η δυνατότητα των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Συνολικά, από το τριπλό εκκαθαριστικό σημείωμα και τους φόρους στα ακίνητα (ειδικό τέλος και ΦΑΠ) τα έσοδα υπολογίζονται σε 8,5 δισ. ευρώ. To ποσό είναι
ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί σε διάστημα 5-6 μηνών και ήδη το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ρύθμιση που θα θέσει υπόψη και της τρόικας τις επόμενεςμέρες. Μάλιστα, το θέμα της τμηματικής καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων συζητήθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. 

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι 7 στους 10 φορολογούμενους θα καταβάλουν πρόσθετους φόρους όταν το περυσινό έτος 2 στους 10 φορολογούμενους πλήρωσαν επιπλέον φόρους. Από την εκκαθάριση του 1,4 εκατ. δηλώσεων προκύπτει ότι περί τους 935.844 φορολογούμενους θα πληρώσουν κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα επόμενα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι πιο “τσουχτερά”.  

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας. Πάντως, στην περίπτωση που η τρόικα αρνηθεί την τμηματική καταβολή των φόρων, το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί να εισπραχθεί από τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος δεν πρόκειται να εισέλθει στα ταμεία. Από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα καταφέρουν να καταβάλουν εμπρόθεσμα τους φόρους που τους αναλογούν.

error: Content is protected !!