Επιλογή Σελίδας

Στον Συντελεστή Δόμησης θα πρέπει να μπαίνουν οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι και ο ιδιοκτήτης δε θα έχει δικαίωμα περαιτέρω δόμησης.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία «μπλοκάρει» την περαιτέρω δόμηση ακινήτων που διαθέτουν «κλεισμένους» ημιυπαίθριους χώρους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για έμμεσο συνυπολογισμό τους στο συντελεστή δόμησης. Το ΣτΕ εντόπισε συνταγματικά προβλήματα στη διάταξη του νόμου 3843/10, η οποία άφηνε περιθώριο στον ιδιοκτήτη να επεκτείνει την οικοδομή του κι άλλο, αφού δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης οι «κλειστοί» ημιυπαίθριοι χώροι.

Όμως το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος για πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση και δεν είναι συνταγματικά ανεκτή η δυνατότητα περαιτέρω δόμησης. Αυτό σημαίνει ότι οι «κλειστοί» ημιυπαίθριοι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης από τις Πολεοδομίες, έτσι ώστε να αποφεύγουν να ικανοποιούν αιτήσεις για περαιτέρω δόμηση (με επιχείρημα ότι υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή), αποκρούοντας την έκδοση τέτοιων οικοδομικών αδειών.

error: Content is protected !!