Επιλογή Σελίδας

“Τις ανακοινώσεις σας για το δορυφορικό εντοπισμό των αυθαιρέτων έπρεπε να τις κάνετε όχι στις 2 Απριλίου αλλά την πρωταπριλιά για να τιμήσετε και το έθιμο”.

Απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αυτή τη χαρακτηριστική φράση, που προκάλεσε αίσθηση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης αμφισβήτησε ευθέως την αξιοπιστία των πρόσφατων ανακοινώσεων του υπουργείου. 

Ταυτοχρόνως ο ίδιος έθεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ προ των ευθυνών της για τη νέα γενιά αυθαιρέτων, που δημιουργείται παράλληλα με την εφαρμογή του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει την ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για τις δηλώσεις αυθαιρέτων με απλή βεβαίωση και επιβάλλει δηλώσεις με αεροφωτογραφίες και δημόσια έγγραφα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν κατηγορηματικός: “Δεν μπορεί λάθη και παραλείψεις του υπουργείου να διαμορφώνουν ένα παραβατικό περιβάλλον για τους Μηχανικούς και τους πολίτες και στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να επιχειρεί επικοινωνιακού τύπου ελέγχους, χωρίς αξιοπιστία”.

 Ο Χρ. Σπίρτζης έθεσε επίσης ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι ακριβές αγορές, με απευθείας αναθέσεις αεροφωτογραφιών από ιδιώτες, σε περίοδο κρίσης στις οποίες ανακοινώνει ότι θα προβεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Παράλληλα αποκάλυψε ότι δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η πρόταση του ΤΕΕ και του ΟΚΧΕ για την κάλυψη της χώρας με δορυφορικές εικόνες πολύ υψηλής ανάλυσης και μόνιμο μηχανισμό ελέγχου των αυθαιρέτων, που έχει κατατεθεί από το Νοέμβριο του 2011 και θα αποτελούσε βάση για λειτουργία μόνιμου μηχανισμού ελέγχου.

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα λειτουργήσει από το ΤΕΕ η δεύτερη φάση για τις δηλώσεις αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο Χρ. Σπίρτζης στη Βουλή και ταυτοχρόνως μίλησε για τις αντιδράσεις που συνάντησε η εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος από το ΤΕΕ, που εγγυάται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα.

error: Content is protected !!