Επιλογή Σελίδας

Η τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων εξασφαλίζει καλύτερες τιμές για την πώληση του ακινήτου

Υψηλότερες τιμές ακινήτων μπορούν να εξασφαλίσουν όσοι σκοπεύουν να πουλήσουν το ακίνητο τους και ρυθμίσουν τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις έχουν προκύψει κατά το παρελθόν.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, των υπογείων, των παταριών, των σοφιτών και των κλειστών γκαράζ μπορεί να προσδώσει σε ένα ακίνητο σημαντική υπεραξία. Στο εξωτερικό κατά την αγορά ή ενοικίαση ενός ακινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσφοράς και της ζήτησης και κατ’ επέκταση στην τιμή n ενεργειακή “κατάσταση” που βρίσκεται ένα διαμέρισμα, ένα γραφείο ή ένα κατάστημα καθώς επίσης και αν υπάρχουν πολεοδομικές ή άλλες παρανομίες. To τελευταίο ίσως είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, τουλάχιστον στην έκταση στην οποία παρατηρείται. 

Για παράδειγμα, όσοι δεν πρόλαβαν να ρυθμίσουν τους κλειστούς ημαιπαίθριους χώρους μολονότι έληξε η προθεσμία για τακτοποίηση τους με βάση την παλαιά ρύθμιση έχουν δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση περί αυθαιρέτων και να εξασφαλίσουν “πολεοδομική” ασυλία έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012. Αυτό αν συμβεί το ακίνητο θα αποκτήσει υπεραξία καθώς ο ενδιαφερόμενος επενδυτής θα γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει μελλοντικά να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετα πρόστιμα ή στην ακραία περίπτωση με κατεδάφιση του κτίσματος. 

Επισημαίνεται ότι δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση των αυθαιρέτων διαθέτουν και όσοι εντάχθηκαν στον νόμο των ημιυπαίθριων αλλά δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία. To τελευταίο διάστημα και όσο πλησιάζουμε στις καταληκτικές ημερομηνίες για ρύθμιση των αυθαιρέτων αρκετοί είναι αυτοί που σπεύδουν να ρυθμίσουν τον ημιυπαίθριο χώρο ή άλλους χώρους μέσω του τελευταίου νόμου που προβλέπει και μικρότερα πρόστιμα για υπόγεια και σοφίτες σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο. 

error: Content is protected !!