Επιλογή Σελίδας

Η διαπραγμάτευση του αρχικού σας μισθού συνήθως δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι εργοδότες δεν θέλουν να πληρώσουν παραπάνω απ’ότι αξιολογούν ότι μπορούν να δώσουν και οι εργαζόμενοι θέλουν να αμηφθούν με βάση αυτό που πιστεύουν πως αξίζουν.

Επειδή όμως τα λάθη απο πλευράς εργαζόμενου είναι συχνά, ο Business Insider δίνει μερικές πολύτιμες συμβουλές για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθεί κανείς κατα τη διαπραγμάτευση του μισθού του χωρίς να προσβάλεται κανείς:

Υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που οφείλει να εκτιμήσει κανείς. Οι ειδικοί συνιστούν να ερευνήσετε πρώτα ποιές είναι οι τρέχουσες τιμές στην αγορά για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και να αναλογιστείτε αν πρέπει να συζητήσετε καν για περισσότερα χρήματα. «Σε μια εταιρεία μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν έχει κανένα νόημα να περιμένετε μισθό $80.000 τον χρόνο γιατί δεν θα τον πάρετε»,λέει χαρακτηριστικά η Patricia Sweeney, διευθυντρια ανθρωπινου δυναμικού της Old Colony Hospice and Palliative Care.

Επίσης, αναζητήστε στοιχεία για την εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε. Είναι κερδοφόρα; Αναπτύσσεται; Οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν υψηλές απολαβές;

Σκεφτείτε τις απαιτήσεις σας από νωρίς

Πρέπει να έχετε καθαρή εικόνα για τα χρήματα που σκοπεύετε να ζητήσετε καθώς και το μίνιμουμ

μισθού κάτω από το όποιο δεν δέχεστε να «πεσετε». Τρεις αριθμοί πρέπει να είναι ξεκάθαροι στο μυαλό σας. Ο ιδανικός, ο ικανοποιητικός και ο απαράδεκτος μισθός για εσάς. Αυτή η στρατηγική θα σας δώσει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Ελέγξτε την αλαζονεία σας

Πριν εμφανιστείτε στην συνέντευξη, αναλογιστείτε «τι ζητά από σας ο εργοδότης και γιατί σας επιλέγει». Αν, για παράδειγμα, δεν έχετε όλα τα προσόντα αλλά ο εργοδότης σκοπεύει να σας εκπαιδεύσει επαρκώς πριν από την ανάληψη των καθηκόντων σας, δεν είναι καλή ιδέα να διαπραγματευτείτε σκληρά τον μισθό σας. Αν όμως σας πουν ότι είστε ο πιο κατάλληλος υποψήφιος για την θέση, «νομιμοποιήστε» να σκεφτείτε ότι είστε πολύτιμοι για την επιχείρηση.

Επίσης, καλό είναι να μην περιορίζεστε σε χρηματικές απολαβές κατά την διαπραγμάτευση. Μετοχές της εταιρείας, προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, περισσότερες ημέρες αδείας κλπ είναι επίσης μέρος του πακέτου αποδοχών σας και μπορεί να σας δωθούν ευκολότερα απ’ότι ένας πάγιος μισθός.

Γενικώς, όσο ικανός κι αν είναι κανείς στη δουλειά του, οφείλει να παραμένει ταπεινός και εγκρατής στις απαιτήσεις του.

Πηγή: kerdos.gr

error: Content is protected !!