Επιλογή Σελίδας

Με τον Καναδό Πρέσβη κ. Robert William Peck συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης προκειμένου να του εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του για την επίσημη αναγνώριση της φέτας από την Καναδική νομοθεσία, ως Προϊόντος με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης, στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας με την ΕΕ (CETA).

Η Ελλάδα στηρίζει την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Καναδά και την υπογραφή μιας ενισχυμένης Οικονομικής Συμφωνίας. Η αναγνώριση όμως των κατοχυρωμένων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) και η ενισχυμένη προστασία τους αποτελεί προϋπόθεση για μια αμοιβαία επωφελή και ισορροπημένη συμφωνία.

Τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, που προέρχονται από μια συγκεκριμένη περιοχή, οφείλουν την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον, στους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που παρεμβαίνουν στα στάδια της παραγωγής τους. Αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και τοπική κληρονομιά, που πρέπει να γίνεται παγκόσμια σεβαστή.

Για την Ελλάδα, γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η “φέτα”, το “κασέρι” και οι “ελιές Καλαμών” είναι πιστοποιημένα προϊόντα εθνικής σημασίας, με ποιότητα και χαρακτηριστικά που οφείλονται στη μακραίωνη εμπειρία και τις παραδοσιακές τεχνικές των Ελλήνων παραγωγών, στα οποία το ΥΠΑΑΤ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, βοηθούν τους καταναλωτές να αναγνωρίσουν τα εγγυημένα προϊόντα ποιότητας και συνδέονται με άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «αναμένουμε από την Καναδική πλευρά, με την οποία μας συνδέουν μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, να κατανοήσει τα αιτήματά μας, ώστε οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μια ενισχυμένη οικονομική και εμπορική συνεργασία ΕΕ – Καναδά να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία ικανοποιητική λύση, με ισορροπία και σεβασμό στους βασικούς ευαίσθητους τομείς και προϊόντα όλων των περιφερειών».

Έφη Σιαΐνη

e-adeia.gr

error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: