Επιλογή Σελίδας

Νέα παράταση, λίγες μέρες πριν φτάσει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, «νεότερα» σχετικά με την παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης των αυθαιρέτων θα έχουμε άμεσα – σήμερα ή αύριο, δηλαδή. Αυτό που συζητείται στο υπουργείο, πάντως, είναι να δοθεί στους πολίτες νέο περιθώριο δύο μηνών προκειμένου να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την «εμπλοκή» που έχει παρουσιαστεί με το ΤΕΕ, το οποίο έχει εξαγγείλει ότι από αύριο, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, θα διακόψει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης αυθαιρέτων -τουλάχιστον μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή τροποποιήσεις των διατάξεων του νόμου για το νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης- ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν «ρήτρες» και «μνημονιακές συμβάσεις που πρέπει να τηρηθούν από το Επιμελητήριο».

Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί έχουν ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα σειρά κινητοποιήσεων, διαμαρτυρόμενοι για ρυθμίσεις που τους ζημιώνουν (κατάργηση κατώτατων αμοιβών μηχανικών, παραχώρηση σε αποφοίτους ΤΕΙ να γίνονται ελεγκτές δόμησης κ.ά.). Το ΤΕΕ, μάλιστα, καταγγέλλει τις νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές των μελών του και τη «στοχοποίηση» των διπλωματούχων μηχανικών. Εάν δεν βρεθούν λύσεις στα αιτήματα των μηχανικών, το Επιμελητήριο είναι αποφασισμένο να διακόψει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης αυθαιρέτων. Σημειώνεται πως το ΤΕΕ είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση της συγκεκριμένης «πλατφόρμας». Εάν γίνει αυτό, οι πολίτες δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης κάτι που φυσικά επιτείνει την ανάγκη νέας παράτασης της προθεσμίας.

Μέχρι σήμερα η διαδικασία ρύθμισης των αυθαιρέτων έχει «στείλει» στο «Πράσινο Ταμείο» περίπου 88 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου, μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους και εφ’ όσον πάνε όλα καλά με την ηλεκτρονική διαδικασία, τα έσοδα από την τακτοποίηση αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

error: Content is protected !!