Επιλογή Σελίδας

Οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις είναι υποψήφιες για τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το έτος 2015, το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο), η Γλασκόβη (Ηνωμένο Βασίλειο), το Δουβλίνο (Ιρλανδία), το Κάουνας (Λιθουανία), η Κιουτάχεια (Τουρκία), το Μπίντγκοζ (Πολωνία) και η Λιουμπλιά-να (Σλοβενία). Πρόκειται για την έκτη απονομή του βραβείου «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». 

Διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες με βάση 12 δείκτες, συμβολή στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, βιώσιμες μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση της γης, δράση για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ατμοσφαιρικός αέρας, επίπεδα θορύβου, διαχείριση αποβλήτων, κατανάλωση νερού και επεξεργασία των λυμάτων, οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση, διαχείριση του περιβάλλοντος από την αυτοδιοικητική αρχή και ενεργειακή απόδοση. 

Ο τίτλος απονέμεται από το 2010. Η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο ήταν η Στοκχόλμη και ακολούθησαν το Αμβούργο το 2011 και η Βιτόρια το 2012. Η Νάντη θα είναι Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013 και η Κοπεγχάγη το 2014. 

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Έφη Σιαΐνη

www.e-adeia.gr

error: Content is protected !!