Επιλογή Σελίδας
Μόνο τυπικά μπήκε λουκέτο στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Οι διαδικασίες εκκαθάρισης που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες προσέκρουσαν σε τοίχο. Για την ακρίβεια προσέκρουσαν σε μια σειρά από παρανομίες, γραφειοκρατικές παραλήψεις, νομικές διεκδικήσεις και εκκρεμότητες που δυσκολεύουν την εκκαθάριση.

Παράνομοι ή και αυθαίρετοι οικισμοί, κατοικίες εκτός σχεδίου πόλεως, σπίτια με πολεοδομικές παραβάσεις, εκτός Εθνικού Κτηματολογίου, ιδιοκτήτες που εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν λάβει το παραχωρητήριο γιατί το σπίτι τους είναι “παράνομο” ή στην καλύτερη περίπτωση “μη κοστολογημένο”, αλλά και αναξιοποίητα οικόπεδα, ιδιόκτητα κτίρια υπό κατάληψη ή και σπίτια υπό διεκδίκηση είναι μόνο λίγες από τις περιπτώσεις στις οποίες βρέθηκαν οι εκκαθαριστές.

Λόγω του τεράστιου όγκου των εργασιών, δόθηκε παράταση στη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της διοικούσας επιτροπής (ΠΕΔΕ), η οποία έληγε στις 30 Ιουλίου 2012, καθώς “υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες μέχρι την περάτωση του έργου της”.

’νθρωποι που γνωρίζουν καλά το τι συμβαίνει στον Οργανισμό βέβαια, εκτιμούν ότι το έργο της επιτροπής θα αργήσει πολύ να ολοκληρωθεί, ενώ θεωρούν απίθανο να υπάρξει εκκαθάριση και οριστικό κλείσιμο του ΟΕΚ, εάν τα προβλήματα δεν λυθούν…οριζόντια.

Η παρανομία…της παρανομίας

Συνοπτικά, κάποιες από τις εκκρεμότητες της ακίνητης περιουσίας και των μισθωμένων ακινήτων του ΟΕΚ είναι:

Από τα 144 αγορασμένα οικόπεδα, τα 71 είναι εντός σχεδίου, τα 67 εκτός σχεδίου πόλεως ενώ 7 οικόπεδα είναι εντός οικισμού.

Πολλές είναι οι εκκρεμότητες που οφείλονται σε «αλλαγές στα σχέδια πόλεως», αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, άγνωστες αντικειμενικές αξίες, αλλά και ύπαρξη διατηρητέων κτισμάτων εντός του οικοπέδου ανέγερσης του οικισμού…

Ο ΟΕΚ διαθέτει επίσης, και 77 οικόπεδα τα οποία του έχουν παραχωρηθεί από Δήμους ή Οργανισμούς του Δημοσίου. Από αυτά, τα 23 είναι εντός σχεδίου και 48 εντός, ενώ υπάρχουν και 6 οικόπεδα εντός οικισμού… Μάλιστα, κάποιοι δήμοι έχουν ήδη στείλει έγγραφο στη Διοικούσα Επιτροπή, ζητώντας πίσω τα παραχωρηθέντα οικόπεδα. Και πριν βιαστεί κανείς να κατηγορήσει τους δημάρχους, σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προβεί και το ελληνικό δημόσιο.

Ιδιοκτήτες χωρίς σπίτια…

Στους 158 οικισμούς του ΟΕΚ, χωρίς οριστικά παραχωρητήρια είναι περίπου 14.500 κατοικίες.

Από αυτές, πάνω από 8.500 σπίτια έχουν μεν κοστολογηθεί, δεν έχουν όμως εκδοθεί οι τελικοί τίτλοι ιδιοκτησίες στους δικαιούχους, οι οποίοι πιθανότατα να έχουν πληρώσει τις δόσεις τους, γιατί υπάρχουν προβλήματα σχετικά με το κτηματολόγιο, άλλα προέβλεπαν οι άδειες, άλλα έχτιζε ο εργολάβος (πολλές φορές σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους), υπάρχουν τροποποιήσεις στα ρυμοτομικά σχέδια, πολεοδομικά προβλήματα και ούτω καθεξής.

’λλες 5.500 κατοικίες, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές στο Ολυμπιακό Χωριό, δεν έχουν καν κοστολογηθεί είτε γιατί δεν έχει οριστεί η τιμή μονάδας κατοικίας, είτε γιατί δεν έχουν κλείσει λογιστικά οι αντίστοιχες εργολαβίες,

Υπάρχουν οικισμοί όπου τα σπίτια διαθέτουν υπόγεια τα οποία δεν εμφανίζονται στην οικοδομική άδεια, ενώ αμέτρητες είναι οι περιπτώσεις κακοτεχνιών…

Σύμφωνα με μαρτυρίες δικαιούχων, υπάρχουν περιπτώσεις που περιμένουν ακόμη και 20 χρόνια τον τίτλο ιδιοκτησίας (παραχωρητήριο), έχοντας πληρώσει τις δόσεις τους, όμως φευ.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις, που καθώς οι δικαιούχοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να λάβουν παραχωρητήριο λόγω των παραπάνω…κωλυμάτων, δεν πληρώνουν καν!

Και καταστηματάρχης

Ο πρώην πλέον ΟΕΚ έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 1.200 καταστήματα και σχεδόν 250 αίθουσες συγκεντρώσεων, μέσα στους ανεγερθέντες οικισμούς…

Η πλειοψηφία αυτών των καταστημάτων έχει παραχωρηθεί δωρεάν στους Δήμους, προς εκμετάλλευση, για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα. Σε περισσότερα από 700 καταστήματα έχει λήξει η διάρκεια των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τους Δήμους. Από την πρώτη εικόνα που έχουν οι εκκαθαριστές, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 175 καταστήματα είναι νοικιασμένα σε ιδιώτες από τους Δήμους…

Αλλά και από τις συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ, (περίπου 400 καταστήματα και 68 αίθουσες) πάνω από 90 είναι νοικιασμένα σε ιδιώτες. Μάλιστα, Δήμοι, Σύλλογοι, και δημόσιοι φορείς έχουν σπεύσει να …ανανεώσουν τις συμβάσεις τους, προκειμένου να προβούν σε διαγωνισμούς για την εκ νέου μίσθωση.

Και βέβαια, υπάρχουν και περίπου 50 καταστήματα και αίθουσες κενές, 60 καταστήματα και αίθουσες που έχουν δοθεί σε Εργατικά Κέντρα, 30 που χρησιμοποιούνται από τον ίδιο τον Οργανισμό και μόλις 30 καταστήματα και αίθουσες που χρησιμοποιούνται από συλλόγους.

Κενές και αδιάθετες κατοικίες

Ο Οργανισμός διαθέτει και αδιάθετες κατοικίες. Είναι περίπου 200, εκ των οποίων 19 τελούν υπό κατάληψη! Διαθέτει επίσης, περίπου 90 κενά, αγορασμένα διαμερίσματα…

Κίνδυνος να χαθεί η περιουσία του Οργανισμού

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί αναφορικά με τις υποχρεώσεις του ΟΕΚ στη διαδικασία εγγραφής της περιουσίας του στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και αν κανένα νέο δικαίωμα δεν δημιουργηθεί, οι συστάσεις και οι εγγραφές των παραχωρητηρίων που σήμερα υπάρχουν θα δημιουργήσουν προς δήλωση, περί τα 30.000 νέα δικαιώματα.

Βάσει του νόμου, εάν μέχρι τον Αύγουστο του 2013 δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το κτηματολόγιο, μεγάλο μέρος της περιουσίας του Οργανισμού θα χαθεί ή θα εγγραφεί εσφαλμένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την έκδοση παραχωρητηρίων και την έκδοση των δανείων…

error: Content is protected !!