Επιλογή Σελίδας

Κάθε Σαββατοκύριακο παιδιά και γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης συμμετέχοντας σε εικαστικά και άλλα δημιουργικά εργαστήρια.

Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευών

με την Νιόβη Σταυροπούλου για παιδιά 5 -10 ετών

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 – Φανταστείτε τον εαυτό σας αλλιώς!  

Πώς θα ήσουν αν είχες στο κεφάλι σου μια ρόδα, στα αυτιά σου πλαστικά κουταλάκια και στη μύτη σου καπάκια από γάλα; Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα φτιάξουμε το πρόσωπό μας με υλικά που προορίζονται για την ανακύκλωση. Γι΄ αυτό λοιπόν μπορείτε, αν θέλετε, να φέρετε και εσείς χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς, κουτιά από αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια κ.ά. Στο εργαστήρι του Μουσείου θα σας περιμένουν μαλλιά πλεξίματος, υφάσματα, πλαστικά κουτάλια, καλαμάκια και άλλα μικροαντικείμενα για να φτιάξετε ο καθένας το δικό του μοναδικό πολύχρωμό έργο.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012 – Το έθιμο της καμήλας

 Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο Μουσείο θα αναβιώσει το δρώμενο της καμήλας. Το έθιμο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που το συναντάμε, καθώς και την εποχή που γίνεται. Έτσι, εκτός από τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, σε ορισμένες περιοχές το έθιμο της καμήλας τελείται την Καθαρά Δευτέρα, συνδέεται με την διονυσιακή παράδοση και έχει σκωπτικό χαρακτήρα. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν την καμήλα με καφάσια, πανιά και ξύλα και με πειράγματα, μουντζουρώματα και αυτοσχεδιασμούς θα μεταμορφωθούν σε καμηλιέρη και τη συνοδεία του.  

Πληροφορίες Εργαστηρίου 

Ώρα: 11.00 – 13.00

Για παιδιά 5 – 10 ετών

Κόστος συμμετοχής €15 (€12 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00) 

Εργαστήριο για τη δημιουργική έκφραση των μικρών παιδιών

με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου για παιδιά 3 -5 ετών

Κυριακή 5, 12 και 19 Φεβρουαρίου 2012 – Ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή… σαν παραμύθι

Στο εργαστήριο του Φεβρουαρίου τα παιδιά θα ταξιδέψουν στα νησιά της άγονης γραμμής κι ένας άγνωστος κόσμος θα ζωντανέψει μπροστά τους με εικόνα και λόγο. Θα περιπλανηθούμε στην έκθεση ‘Άγονη Γραμμή’, θα πούμε παραμύθια και θα δώσουμε μορφή σ’ όλα αυτά που είδαμε πλάθοντας με πηλό.  Τα παιδιά θα παίξουν με τον πηλό και θα ανακαλύψουν πώς μπορούν με τα χέρια τους να δώσουν μορφή στην άμορφη μάζα. Θα πλάσουν, θα κόψουν, θα φτιάξουν μπάλες και σκουληκάκια, θα συνδέσουν και θα φτιάξουν ζωάκια, σπίτια κι ό,τι άλλο δουν τα μάτια τους σ’ αυτό το ταξίδι. 

Πληροφορίες  Εργαστηρίου

Ώρα: 11.00 – 12.30

Για παιδιά 3 – 5 ετών

Κόστος συμμετοχής: €10 (€7 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Εργαστήριο με αφορμή ένα βιβλίο… 

με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου για παιδιά 5-10 ετών

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 – Χάρτινο το καραβάκι: Η ιστορία του χαρτιού

Εργαστήριο για την ιστορία και την κατασκευή του χαρτιού (Σοφία Ζαραμπούκα, Εκδόσεις Αιώρα)

Σ’ αυτό το εργαστήριο, τα παιδιά θα φτιάξουν το δικό τους χαρτί με βοηθό το βιβλίο της Σοφίας Ζαραμπούκα Χάρτινο το καραβάκι. Η ιστορία του χαρτιού  και το σετ χαρτοποιητικής των εκδόσεων Αιώρα. Μέσα από τα καλούπια θα εμφανιστούν λογιών λογιών χρωμάτων φύλλα χαρτιού. Κάποια θα έχουν διαφορετικές υφές και κάποια άλλα θα έχουν μικρούς θησαυρούς κρυμμένους μέσα τους!

Αλλά πριν πιάσουμε στα χέρια μας το χαρτοπολτό, θα κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι σε τόπους και εποχές που ακολουθεί τη διάδοση του χαρτιού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η συγγραφέας και εικονογράφος Σοφία Ζαραμπούκα θα είναι μαζί μας και θα ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας του χαρτιού με κέφι και μαστοριά. Ελάτε να σαλπάρουμε με το χάρτινο καραβάκι της στο χώρο και στο χρόνο, να παίξουμε και να φτιάξουμε τα δικά μας φύλλα χαρτιού!

Πληροφορίες

Ώρα: 11.00 – 13.00 

Για παιδιά από 5-10 ετών

Συμμετοχή: €15  (Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12 το καθένα)

Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Εικαστικό Εργαστήριο

με την Άντζι Καρατζά για παιδιά 6 -12 ετών

Μασκαρέψτε τις μάσκες!

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, θα καταλάβετε πως, μια απλή μάσκα του εμπορίου που μπορεί να είναι ένα ζώο, ένας κλόουν ή ένας περίεργος άνθρωπος, μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και να γίνει πιο προσωπική και πιο ενδιαφέρουσα. Αυτό θα γίνει με την τεχνική της γυψόγαζας και βέβαια με πολύ φαντασία. Η γυψόγαζα, είναι ένα ιδιαίτερα εύπλαστο υλικό, που χρησιμοποιούν πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες στα έργα τους.

Την επόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, με τη βοήθεια του χρώματος, θα μετατρέψετε τη μάσκα σας σε προσωπικό έργο τέχνης, αφού πρώτα δείτε μια προβολή που θα σας αφορά τα έργα ενός καταπληκτικού καλλιτέχνη του 20ου αιώνα, που δουλεύει με την τεχνική αυτή. Μετά, οι μάσκες σας θα είναι “όλες δικές σας”, για να τις φορέσετε τις Απόκριες.

Πληροφορίες

Για παιδιά 6 – 12 ετών

Απαραίτητη η συμμετοχή και στις 2 συναντήσεις

Κόστος συμμετοχής: €25 (€22 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

Για πληροφορίες – κρατήσεις: 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10.00-13.00)

Διαδρομές στο Μουσείο. Διαδραστικές ξεναγήσεις

με την Κατερίνα Σταμίδη για παιδιά 5 ετών και άνω 

Κυριακή 5 και 12 Φεβρουαρίου 2012 – Θεματικές διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες 

5/02: Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα

12/02: Ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, και η συνοδεία του

Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Μαθαίνουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και την Αρχαία Κυπριακή Τέχνη, και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.  Τον Φεβρουάριο οι ξεναγήσεις εμπνέονται από τις Απόκριες και σχηματίζουν διαδρομές που τα παιδιά θα μάθουν για το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα και τον θεό Διόνυσο.

Πληροφορίες

Ώρα: 11.00 – 12.30

Για παιδιά από 5 ετών και άνω

Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά

Ενήλικες: €7

error: Content is protected !!