Επιλογή Σελίδας
Το καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο “Ανακύκλωση στο Σπίτι” εγκαινίασε ο Δήμος Αμαρουσίου, με την ανάπτυξη και παρουσίαση του πρώτου οικολογικού οικιακού ανακυκλωτή.

Το έργο “Ανακύκλωση στο Σπίτι” που υλοποιείται από το Δήμο Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας και τη Συμβουλευτική Εταιρία Envireco, αφορά στο σχεδιασμό,στην κατασκευή και στην πιλοτική λειτουργία μιας οικιακής συσκευής ανακύκλωσης και συμπίεσης οικιακών απορριμμάτων χαρτιού μετάλλου και πλαστικού.

Η λειτουργία του οικιακού ανακυκλωτή εκτιμάται ότι θα συμβάλει:

-Στην καλύτερη διαλογή των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν.
-Στη μεγαλύτερη αξιοποίηση των χρήσιμων υλικών που περιέχονται στα σκουπίδια μας.
-Στην επίτευξη υψηλότερων ποσοστών ανακύκλωσης ανά σπίτι.
-Στη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.
-Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που εναποτίθενται στις χωματερές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης “Για εμάς στο Δήμο Αμαρουσίου η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε εμπράκτως καθημερινά. Αρωγοί στην προσπάθειά μας είστε εσείς οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης μας, που επιθυμείτε με την παρουσία σας να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας” προσθέτοντας ότι “θα ήταν ιδανικό δράσεις σαν αυτή να υλοποιούνται σε κάθε Δήμο, σε κάθε σπίτι, σε κάθε νοικοκυριό, ή σε κάθε γραφείο σε καθημερινή βάση, προκειμένου η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων μας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αμαρουσίου εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι πιστοποιημένος με ISO 14001, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με φορείς όπως το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και έχει υλοποιήσει προγράμματα όπως οι “Ενεργειακοί Πρεσβευτές” και οι “Ενεργειακές γειτονιές”.

Έχει υπογράψει επίσης το “Σύμφωνο Δημάρχων για την Ενέργεια και την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής”, οργανώνοντας εκστρατείες ευαισθητοποίησης των συμπολιτών και των μαθητών της πόλης ενώ συμμετέχει παράλληλα ενεργά στην εφαρμογή συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, συνεργαζόμενος με όλα τα εγκεκριμένα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Τέλος, στο Μαρούσι έχει ξεκινήσει από το 1994 η εφαρμογή ενός πολυσυλλεκτικού συστήματος ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, το οποίο καταφέρνει σήμερα να παρέχει τη δυνατότητα ανακύκλωσης μίας σειρά υλικών όπως: υλικών συσκευασίας, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λαμπτήρων ματαριών οικιακού τύπου και πολλών άλλων υλικών.

e-adeia.gr

error: Content is protected !!