Επιλογή Σελίδας

«Ουζερί αστέγων Κλίμακα». Θα μπορούσε να είναι πινακίδα καταστήματος σε κάποια τουριστική περιοχή, γιατί άλλωστε η εποχή «τραβάει» και τον μεζέ και το ούζο. Βέβαια, το συγκεκριμένο ουζερί, ούτε πινακίδα διαθέτει, ούτε πλάι στη θάλασσα είναι.

Υπόσχεται, όμως, καλό μεζέ, μπόλικο ούζο και ευχάριστη παρέα. Είναι στην «καρδιά» της πολύβουης Αθήνας, στον αριθμό 30 της οδού Κωνσταντινουπόλεως στο Γκάζι, και όπως προδίδει και η …δυνητική του πινακίδα, ανήκει σε αστέγους και μάλιστα νέας φουρνιάς. Με την ευρηματικότητά τους για αυτοδιαχείριση των πόρων τους, οι νεοάστεγοι μετέφεραν τις κλασικές καλοκαιρινές απολαύσεις της παραλίας και των διακοπών με το ουζάκι και τις γευστικές ποικιλίες του, στον δροσερό προαύλιο χώρο του Κέντρου Στήριξης Αστέγων«Κλίμακα».

Από την αρχή του καλοκαιριού και κάθε σαββατόβραδο οι άστεγοι μεταμορφώνουν την αυλή του Κέντρου σε ένα ευχάριστο ουζερί. Βάζουν τους μεζέδες, τα ποτά, τη μουσική και τηνκαλή παρέα. Οι πελάτες διασκεδάζουν και αποχωρώντας, ρίχνουν ό,τι προαιρούνται στον κουμπαρά. «Δεν πρόκειται για εμπορική επιχείρηση, αλλά ούτε για φιλανθρωπική δράση» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές της ιδέας και προσθέτουν: «Είναι η έκφραση της ανάγκης να γνωριστούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί σας πέρα από τα στερεότυπα και τα στεγανά, που μας χωρίζουν από τους συμπολίτες μας». Η ιδέα ήρθε να γεμίσει κάποια από τα κενά επικοινωνίας, που αισθάνονται οι ίδιοι και κυρίως για να αποδείξει ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Κέντρο λειτουργεί ως πολυχώρος «στέκι πρώτης γραμμής» για εκείνους που διαβιούν στους δρόμους της Αθήνας. Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 – 21:00. Το ίδιο και η γραμμή ενημέρωσης 10520 για την έλλειψη στέγης, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα της καταγραφής των αστέγων σε εθνική κλίμακα, ενώ παρέχεται ενημέρωση για τις σχετικές με τους αστέγους υπηρεσίες σε όλη τη χώρα (συσσίτια, ιατρεία, ξενώνες κ.λ.π.).

Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος στηρίζεται σε εθελοντική εργασία. Οι εθελοντές βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου και σε περιπτώσεις ανάγκης. Τα εβδομαδιαία δείπνα, οι γιορτές, οι εκδρομές και οι καλοκαιρινές διακοπές οργανώνονται μέσα από εθελοντική εργασία και καλύπτονται οικονομικά από χορηγίες. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Κλίμακας αφορούν:

•  Ιατρική-ψυχιατρικές ανάγκες

•  Ξεκούραση και φροντίδα προσωπικής υγιεινής

•  Γεύματα δύο φορές την εβδομάδα, φιλοξενία και φροντίδα των αστέγων

•  Παρέμβαση και στήριξη ατόμων η οικογενειών υψηλού κίνδυνου (άποροι, προσφυγές θύματα ενδοοικογενειακής βίας).

Οι ανάγκες σε φάρμακα και τρόφιμα είναι σταθερές και όσοι συμπολίτες επιθυμούν να συνδράμουν, μπορούν να ενημερωθούν για τον τρόπο από τη γραμμή ενημέρωσης της Κλίμακας. Για οικονομική συνδρομή, ο λογαριασμός του προγράμματος είναι 138/48010248στην Εθνική Τράπεζα.

error: Content is protected !!