Επιλογή Σελίδας

Στο ανατολικό Λονδίνο, όχι μακριά από το Ολυμπιακό Πάρκο του 2012, σε μια από τις πλέον βρώμικες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας γεννιέται αυτό τον καιρό το πρώτο οικολογικό βιομηχανικό πάρκο, το οποίο βασίζεται στη συνέργεια μεταξύ των βιομηχανιών που σταδιακά εγκαθίστανται στην περιοχή, με πρώτες μονάδες ανακύκλωσης κάθε είδους απορριμμάτων.

Στο Dagenham Dock, όπως ονομάζεται η περιοχή, εκεί όπου άλλοτε λειτουργούσε ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, σχεδιάστηκε και δημιουργείται από την τοπική κρατική αρχή ένα πάρκο συγκέντρωσης εταιρειών καθαρής τεχνολογίας, η οποία θα αντιμετωπίσει και τα προβλήματα απασχόλησης και οικονομίας που άρχισε να βιώνει αυτό το τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας μετά τις δραστικές περικοπές στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της Ford.

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε από την LTGDC – μια βρετανική κυβερνητική υπηρεσία επιφορτισμένη με την επίβλεψη ανάπλαση περιοχών σε όλη την ανατολική του Λονδίνου –  το 2007. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Mark Bradbury, αναπληρωτής διευθυντής LTGDC, καταλήξαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος που προβλέπει περισσότερες υποδομές τεχνολογικές, αλλά και περιβαλλοντικές, σε βαθμό που να μην γίνεται συζήτηση για ένα επιχειρηματικό πάρκο-βιομηχανική ζώνη, αλλά ένα χώρο πρότυπο, όπου τα δένδρα μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι εγκαταστάσεις ανακύκλωσης καθιστούν το νερό χρήσιμο για άλλες χρήσεις ή παράγουν θερμότητα και ενέργεια, αναγκαίες για τις διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 

Στόχος είναι  βιομηχανική συμβίωση, λένε οι εμπνευστές του σχεδίου. Στην περιοχή προβλέπεται και ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 16 μεγαβάτ με αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ έχει δοθεί το “πράσινο φως” για την δημιουργία ενός TEG (εγκατάστασης ανακύκλωσης οργανικών αποβλήτων) αναερόβιας χώνευσης.

Βασικός σκοπός, μέσω της ανταλλαγής των υλικών υποπροϊόντων από τις εγκατεστημένες στην περιοχή βιομηχανίες, τελικά είναι να μην εισάγονται πόροι από το εξωτερικό ή την υπόλοιπη Βρετανία!

error: Content is protected !!