Επιλογή Σελίδας

Οι τρεις τελευταίες Παρασκευές του Ιουλίου, θα είναι ημέρα συνάντησης στον κήπο, που θα περιμένει τους φίλους της πόλης, για να τους δροσίσει και να τους ψυχαγωγήσει με μουσικές συνομιλίες γνωστών ελλήνων συνθετών με το jazz ρεπερτόριο και αφιερώματα στον μεγάλο σαξοφωνίστα και συνθέτη της τζαζ Benny Golson και στον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι (από τη ‘χρυσή’ δισκογραφική δουλειά τους ‘Mano’s’).

‘Η τζαζ δεν είναι ρεπερτόριο, αλλά τρόπος να παίζει, να σκέφτεται και να αισθάνεται κανείς τη μουσική’ λέει ο Δημήτρης Καλαντζής, που παρουσιάζει με τη Soul Station Band τη συναυλία της πρώτης βραδιάς (13/7).
Το δημοφιλές Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή (Dimitris Kalantzis Quintet) που έχει αναλάβει το πρόγραμμα στον κήπο τις δύο επόμενες βραδιές (20 & 27.7), εκπέμπει το δικό του εντελώς ιδιαίτερο σήμα στον χώρο της ελληνικής τζαζ σκηνής εδώ και καιρό, παρουσιάζοντας εμπνευσμένες μεταγραφές ελληνικών και ξένων τραγουδιών από πρόσφατες ή παλαιότερες δεκαετίες.

Πιανίστας που κινείται με άνεση τόσο στο χώρο της κλασικής μουσικής όσο και της τζαζ, ο Δημήτρης Καλαντζής (γεν. 1967) o οποίος μετέχει στη συναυλία και με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή, έχει παίξει με σημαντικά ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής, όπως ο Alex Foster και ο Andy Sheppard, αλλά και με την αφρόκρεμα της ελληνικής σκηνής. Έχει έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα και από το 2004 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

Τρεις Παρασκευές, τρία προγράμματα

– Την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 9 το βράδυ η συναυλία των Soul Station Band φέρει τον τίτλο “Back Home Blues’.
Το “Back Home Blues” είναι μια πρόσφατη δουλειά, που συνεχώς εμπλουτίζεται από πρόσωπα και μουσική. Το περιεχόμενό της – όπως σηματοδοτεί και ο τίτλος (από το ομώνυμο κομμάτι του Charlie Parker)- είναι μια ξεκάθαρη τζαζ ματιά πάνω σε κομμάτια παλαιότερων Ελλήνων συνθετών (Γιάννης Σπάρτακος, Κώστας Γιαννίδης, Γιώργος Μουζάκης, Τάκης Μωράκης, Νίκυ Γιάκοβλεφ) σε συνομιλία με κλασσικές τζαζ συνθέσεις των Charlie Parker, Jerome Kern, Sigmund Romberg, Antonio Carlos Jobim, Cole Porter, Thelonious Monk, Richard Rodgers, George Gershwin. Έτσι, τραγούδια όπως το ‘Ξύπνα αγάπη μου’ του Κώστα Γιαννίδη ή το ‘Εγώ θα σ’αγαπώ’ του Γιώργου Μουζάκη συναντούν το ‘Night and Day’ του Cole Porter και το ‘Ι got rhythm’ του George Gershwin. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στο μεγάλο εκλιπόντα πιανίστα της τζαζ Μανόλη Μικέλη.
Τους Soul Station Band αποτελούν οι μουσικοί: Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις). Τάκης Πατερέλης (άλτο σαξόφωνο), Γιάννης Λουκάτος (κιθάρα), Περικλής Τριβόλης (μπάσο), Σπύρος Παναγιωτόπουλος (ντραμς).Τραγουδούν οι Μαρίνα Σάτι και η Πηνελόπη Τζανετάκη.

– Την Παρασκευή 20 Ιουλίου στις 9 το βράδυ με τίτλο “Whisper not” η βραδιά αποτελεί ένα αφιέρωμα στον μεγάλο σαξοφωνίστα και συνθέτη της jazz, Benny Golson, μέσα από πασίγνωστες αλλά και από σπάνιες συνθέσεις του. Το Dimitris Kalantzis quintet αποτελούν οι μουσικοί: Δημήτρης Καλαντζής (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα) και Γιώργος Γεωργιάδης (μπάσσο).

– Την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 9 το βράδυ το μικρό φεστιβάλ στον κήπο κορυφώνεται με το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και φέρει τον τίτλο της ομώνυμης συλλογής του Κουιντέτου που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και έχει γίνει ‘χρυσή’: ‘Mano’s – Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ.

Τον περασμένο Ιανουάριο η συναυλία στο Μέγαρο, με τίτλο ‘Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ’ με το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή και την Καμεράτα, υπό τον Μίλτο Λογιάδη έγινε σε ρυθμό αστραπής sold out και προκαθόρισε την πορεία του cd που κυκλοφόρησε στη συνέχεια με εξαιρετική υποδοχή από κοινό και κριτική.
‘Η δουλειά αυτή δεν ‘φιλοδοξεί’ να είναι κάποια διασκευή. Δεν χρειάζεται. Προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράκτηκε τις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, τη jazz. Η ουσία και η διάθεση των κομματιών του Μάνου είναι πάντα εκεί και εμείς κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε. Ξανά και ξανά…‘ γράφει ο Δημήτρης Καλαντζής.

error: Content is protected !!