Επιλογή Σελίδας

Το τεχνικό γραφείο Riddel Ar-chitecture κατεδάφισε μια κατοικία στο Brisbane της Αυστραλίας και κατόπιν κατασκεύασε μια νέα κατοικία με τα διασωθέντα υλικά της παλαιάς. Η κατοικία κατασκευάστηκε από ανακυκλωμένα υλικά, χρησιμοποιώντας το 80% των διασωθέντων υλικών της παλαιάς κατοικίας. Η επίπονη διαδικασία αποδόμησης είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί μια μικρή ποσότητα μη ανακυκλώσιμων υλικών. 

Μάλιστα τα ανακυκλωμένα υλικά επεξεργάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποτελέσουν σχεδιαστικά γνωρίσματα του κτιρίου. Τα κριτήρια για την επιλογή των υλικών ήταν η ισορροπία στο ανακυκλωμένο περιεχόμενο, η ενσωματωμένη ενέργεια, η προμήθεια από τη γύρω περιοχή, η ανθεκτικότητα και το χαμηλό ή μηδενικό τοξικό περιεχόμενο. Έτσι, στην κατοικία ως μόνωση χρησιμοποιήθηκε ογκώδης, ανακυκλωμένος πολυεστέρας και ξύλινα πλαίσια για τη μείωση μεταφοράς θερμότητας.

Ταυτόχρονα, τα επιπρόσθετα υλικά προήλθαν από τη γύρω περιοχή και αφού είχαν υποβληθεί σε αυστηρή αξιολόγηση ως προς τη βιωσιμότητά τους. Ολόκληρος ο σχεδιασμός της τριώροφης κατοικίας είναι βιοκλιματικός, έχοντας λάβει υπόψη το υποτροπικό αυστραλιακό κλίμα, με μεγιστοποιημένα ανοίγματα, που αιχμαλωτίζουν το δροσερό αέρα, τον ήλιο και το φως. Η κατοικία είναι χωρισμένη στα δύο, συνδεόμενη με μια εντυπωσιακή μακρόστενη αίθουσα – δίοδο δροσερού αέρα, που διοχετεύει στους χώρους φρέσκο αέρα. Σε όλη την κατοικία μεγάλα παράθυρα προσφέρουν θέα στο ποτάμι, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό. 

Η κατοικία είναι αυτάρκης και σε νερό μέσω της συλλογής βρόχινου νερού. Η νότια προσανατολισμένη οροφή έχει φωτοβολταϊκά πετάσματα ισχύος 3 kW, τα οποία παράγουν 15 kWh/ημέρα, άφθονη ενέργεια για τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Η θέρμανση προσφέρεται μέσω των ηλιακών προσόδων, που συλλέγονται από το σκυροδετημένο πάτωμα και τους καλά μονωμένους τοίχους. Πρόκειται για μια ενεργειακά αποδοτική και αυτάρκη κατοικία, χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσει την ποιότητα της αισθητικής της. 

error: Content is protected !!