Επιλογή Σελίδας

axia_akiniton

Σχεδόν 7 στα 10 ευρώ (ποσοστό 67%) από την αξία ενός ακινήτου συνδέεται με πέντε περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάστηκε χθες στο ένατο συνέδριο RED Business Forum.

Η έρευνα διεξήχθη σε εκατοντάδες διαμερίσματα που βρίσκονται σε 67 ταχυδρομικούς κώδικες των βορείων και νοτίων προαστίων και αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα που «απογειώνουν» την αξία ενός ακινήτου. Από τη μελέτη της ΤτΕ προκύπτει ότι οι παράγοντες αυτοί είναι:

1. Ο Συντελεστής Δόμησης σε ό,τι αφορά την πυκνότητα των κτιρίων.

2. Οι υποδομές για τη διευκόλυνση των κατοίκων (πόσο καλές είναι οι συγκοινωνίες και γενικά τα δίκτυα των μέσων μαζικής μεταφοράς).

3. Η ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή η ύπαρξη πλατειών, φυσικών χώρων και κυρίως αν είναι κοντά στη θάλασσα το ακίνητο.

4. Η ποιότητα του χτισμένου περιβάλλοντος και αφορά στην ύπαρξη δημόσιων κτιρίων που επιβαρύνουν την περιοχή.

5. Η πυκνότητα του πληθυσμού.

Η ΤτΕ βαθμολόγησε από το 1 μέχρι το 5 τους παράγοντες αυτούς που επηρεάζουν την αξία του ακινήτου και προέκυψε ότι ο πλέον σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, με βασικότερα στοιχεία τη γειτνίαση των διαμερισμάτων με δάση, πλατείες και την ποιότητα των κτιρίων. Η ύπαρξη αυτών των στοιχείων από μόνα τους ανεβάζουν την αξία του ακινήτου κατά 33% σε σχέση με τη μέση τιμή των διαμερισμάτων.

Το φυσικό περιβάλλον, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές, έχουν αξία μεγαλύτερη κατά 12% σε σχέση με άλλες. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η επίδραση του Συντελεστή Δόμησης, δηλαδή της πυκνότητας δόμησης της περιοχής. Βαθμολόγηση με μία μονάδα μειώνει κατά 10% την αξία των ακινήτων.

Μικρότερη σημασία, ειδικά για την αξία των ακινήτων του κέντρου, έχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς εκεί υποχωρούν οι τιμές εξαιτίας της πυκνότητας δόμησης, του κακού φυσικού περιβάλλοντος κ.λπ.

Οπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι παράγοντες αυτοί είναι ανεξάρτητοι από την κρίση στην οικονομία και την κτηματαγορά και προϋπήρχαν. Το υπόλοιπο ποσοστό (33%) της αξίας των ακινήτων επηρεάζεται από άλλες μεταβλητές, ανεξάρτητες από το περιβάλλον.

Αλλες ομιλίες
Μιλώντας στο συνέδριο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι «βρισκόμαστε, ήδη, από χθες στην επόμενη ημέρα. Βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή. Όλοι έχουν πιστοποιήσει τις σημαντικές προόδους που έχει κάνει η χώρα μας τόσο στις Βρυξέλλες όσο και τη Νέα Υόρκη». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να φθάσει στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ μελετάται και η ανταποδοτικότητα του μέτρου ως πόρος προς την τοπική κοινωνία. Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ και επισήμανε τη σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική που προκύπτει μέσω της ενεργειακής εξοικονόμησης των κτιρίων, αλλά των γενικότερων παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι υπό επεξεργασία βρίσκεται από κοινού με τον τραπεζικό τομέα σχέδιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί -όπως είπε ο υπουργός- να επιφέρει ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά και να εξασφαλίσει τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων «πράσινων» θέσεων εργασίας.

Πηγή: imerisia.gr

error: Content is protected !!