Επιλογή Σελίδας
Το Βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Woods Bagot, το οποίο ειδικεύεται σε μελέτες αεροδρομίων, κέρδισε πρόσφατα τον διεθνή διαγωνισμό για τη μελέτη μιας νέας πόλης στη Νότια Κίνα, στις όχθες του ποταμού Liuxi, κοντά στην πόλη Guangzhou, σε μια έκταση 3,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Η πόλη αυτή στο εξής θα είναι και η έδρα της China Southern Airlines, της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρ ίας της Ασίας. Ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με την Hargreaves Associates και Sherwood και αποβλέπει από τη μια στη διαμόρφωση ενός τοπίου με σαφή οικολογική ευαισθησία, από την άλλη ένα πολεοδομικό ανάγλυφο με τολμηρή γλυπτική γεωμορφία για ένα απολύτως σύγχρονο αστικό κέντρο. Η αίσθηση που δίνει το πολεοδομικό ανάγλυφο από τα αεροσκάφη που προσγειώνονται ή απογειώνονται από το παρακείμενο αεροδρόμιο είναι σαν να πρόκειται για μεγάλα φτερά πουλιού.

Μέσα σε αυτό το τοπίο, τα κτίρια τοπόσημα, τα πάρκα, οι λίμνες και άλλα χαρακτηριστικά έργα προσδιορίζουν τις “γειτονιές”, δίνουν την αίσθηση της τάξης και ταυτόχρονα επιτρέπουν τον εύκολο προσανατολισμό-κυκλοφορία των επισκεπτών. 

Τρεις είναι, κατά βάση, οι “γειτονιές” που  προβλέπεται να δημιουργηθούν: Επιχειρήσεις, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, καθώς και το Πανεπιστήμιο Southern Airlines, βρίσκονται στην πιο κοντινή προς το αεροδρόμιο, με την καρδιά της να γεφυρώνεται πάνω από τον αυτοκινητόδρομο. Η δεύτερη περιοχή, πιο κοντά στις όχθες του ποταμού περιλαμβάνει τα κυβερνητικά κτίρια, ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και VIP club, με θέα σε μια τεχνητή λίμνη, με τις κατοικίες να βρίσκονται σχεδόν επί της όχθης του ποταμού. Η τρίτη “γειτονιά” φιλοξενεί ερευνητικές εγκαταστάσεις και παραγωγικές μονάδες.

error: Content is protected !!